Guvernul ungar a comunicat marti ca a inregistrat un deficit al bugetului semnificativ mai bun decat estimau initial autoritatile de la Bruxelles si institutiile ungare in anul 2011, de 2,43% din Produsul Intern Brut, informeaza AFP. Rezultatul insa difera de ceea ce au raportat banca centrala, biroul de statistica si Comisia Europeana.

Conform metodologiei UE deficitul public al Ungariei a fost de 2,43% din PIB in 2011, eliminand efectul factorilor exceptionali, aceasta valoare regasindu-se sub tinta de 3% ceruta de Bruxelles pentru prima data de la aderarea la UE din 2004, a afirmat ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, intr-o scrisoare adresata comisarului european pentru afaceri economice, Olli Rehn.

Obiectivul guvernului privind nivelul deficitului bugetar era de 2,94% din PIB.

"Cifrele mai bune decat valorile previzionate sunt datorate unei politici bugetare severe", a indicat Matolcsy in scrisoare, fara a detalia insa metodele de calcul.

"Noi nu stim ce elemente au fost luate in calcul de guvern pentru a ajunge la -2,43%, insa daca eliminam toate masurile exceptionale (decise anul trecut), noi ajungem la un deficit de aproximativ 5% din PIB", a comentat jurnalul financiar online Portofolio. Prin includerea efectului acestor masuri, guvernul maghiar a inregistrat in 2011 un surplus bugetar de 4,3% din PIB.

Comisia Europeana a estimat un deficit de 6% excluzand masurile exceptionale, precum nationalizarea fondurilor de pensii private sau "taxa de criza". In acelasi timp, biroul central de statistica si banca centrala din Ungaria au raportat un deficit de 5,5% si de 5,2% din PIB.

La mijlocul lunii martie Uniunea Europeana a inghetat 495 de milioane de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei datorita deficitelor excesive repetate pe care Budapesta le-a inregistrat. Sanctiunea va fi ridicata daca Ungaria va prezenta masuri corective pana la 22 iunie.