Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut Statelor Unite ale Americii, intr-un discurs la Washington, sa sustina efortul institutiei de crestere a resurselor sale financiare, relateaza agentia franceza AFP, citata de Mediafax.

"Suntem acolo pentru a ne servi membrii, inclusiv Statele Unite. Sustineti-ne. A venit momentul ca natiunile lumii sa se uneasca din nou pentru a face fata unei provocari economice majore, cu Statele Unite in postura de partener de prim rang", a afirmat sefa FMI in discursul sustinut la adunarea anuala a agentiei americane de presa Associated Press.

Christine Lagarde a facut referire la traditia rurala americana, in care toti vecinii se aduna sa construiasca un hambar. "Lectia este simpla, o comunitate poate realiza ceea ce nu poate un individ si toata lumea profita. Trebuie sa ne gandim la resursele mondiale exact in acesti termeni", a precizat directorul general al Fondului Monetar International.

Statele Unite au fost printre primele tari care au contribuit in 2009 la triplarea resurselor de imprumut ale FMI, dar in prezent ezita sa faca acest lucru.

SUA nu au ratificat inca o reforma care prevede dublarea capitalului Fondului, contributia americana urmand sa fie de 63 de miliarde de dolari.

Autoritatile americane au afirmat inca de la sfarsitul anului trecut ca nu sustin o noua majorare a resurselor FMI. Acest fapt ar necesita votul Congresului, in care Camera Reprezentantilor este dominata de republicani, care sunt sceptici fata de utilitatea finantarii FMI.

Lagarde a facut aceste remarci dupa ce tarile din zona euro au decis saptamana trecuta majorarea fondurilor de sustinere financiara a statelor indatorate cu 700 de miliarde de euro.