Compania romaneasca Emon Electric a proiectat, executat, livrat si pus in functiune sistemul electric de tractiune pentru proiectul de extindere a Liniei 2 de Metrou din capitala Greciei, Atena (Anthoupoli - Peristeri / Attiko Metro Athena). Mircea Solomon, CEO Emon Electric, a anuntat ca lucrarea a trecut cu succes testele oficiale de punere in functiune, se arata intr-un comunicat al companiei.

Proiectul realizat de Emon Electric, unul din principalii furnizori de servicii si produse in domeniul electro-energetic din Romania, a trecut de curand cu succes testele de punere in functiune ale extinderiii Liniei 2 Anthoupoli - Peristeri in cadrul proiectului Attiko Metro Athena. Proiectul, in valoare de 3,2 milioane euro, a demarat in 2008, odata cu semnarea contractului cu compania privata Terna Energy, care apartine de grupul elen GEK iar beneficiarul final al lucrarii este compania de stat Attiko Metro. Extensia L2 a Metroului din Atena va creste capacitatea de transport a retelei, deservind o zona foarte aglomerata a capitalei, traficata de aproximativ 1 milion de oameni.

Emon Electric a realizat un proiect de tipul Turn Key: proiectarea, executia, livrarea si punerea in functiune a unui sistem electric de tractiune, compus din 4 substatii electrice subterane – 2 tractiune si 2 de distributie – totalizand 16 MVA ( mega volti amperi). Substatiile de tractiune se numesc Anthoupoli si Persiteri. Sistemul electric de tractiune realizat, este o creatie "State Of The Art " din punctul de vedere al solutiei alese si al tehnologiei utilizate. Tehnologia sistemului electric de tractiune a fost confirmata prin teste-tip in Laboratoarele de Inalta tensiune IPH Berlin, Germania.

Cele 4 statii au fost proiectate sa functioneze redundant, complet automatizat si controlate de la distanta prin sistem SCADA, pe platforma SIEMENS. Experienta si calificarea inalta a specialistilor firmei, stransa colaborare dintre parteneri, precum si managementul modern au dus la rezolvarea imediata a tuturor dificultatilor aparute pe parcursul proiectului care nu au fost putine.

Mircea Solomon, CEO Emon Electric: "Activitatea pe piata elena a devenit o constanta a afacerii noastre. Sunt mandru de colegii mei impreuna cu care am reusit si de data aceasta sa ducem la bun sfarsit un proiect 100% romanesc executat in capitala unui stat U.E., proiect cu care orice companie de profil din lume s-ar mandri. Le multumesc si pe aceasta cale pentru tot efortul depus cu mult entuziasm."

Alte lucrari Emon Electric:

  • Tramvaiul din Atena: Prima lucrare Emon Electric in Grecia a fost efectuata in anii 2003-2004 pentru Jocurile Olimpice, prilej cu care a fost introdus pentru prima data tramvaiul in Atena. Atunci intreprinderea romaneasca a construit Sistemul Electric de Tractiune TRAM Athena GRECIA in valoare de aproximativ 6 milioane de Euro.
  • Tariverde: Unul din cele mai cunoscute proiecte la nivel international al companiei Emon este realizarea statiei electrice de transformare 400/110 kV – 3x250 MVA  de la Tariverde. In doar 2 ani de la obtinerea contractului, Emon Electric a reusit sa construiasca, la cele mai inalte standare, o statie care asigura transportul energiei electrice furnizate de cele 5 parcuri de centrale eoliene din localitatile Fantanele si Cogealac. In prezent statia de transformare de la Tariverde asigura racordarea la sistemul Energetic National a unei puteri instalate de peste 600 MW.
  • Petrom Brazi – centrala electrica pe gaze: Emon a realizat impreuna cu partenerul sau Toshiba, una din cele mai performante statii de generare de electricitate din Romania, in localitatea Brazi. Statia de transformare este o extindere a centralei pe gaze Petrom 900 MV. Centrala cu cele doua turbine este cel mai mare proiect privat Greenfield de generare de electricitate din Romania, care contribuie la reducerea emisiilor si stimularea cresterii ponderii energiei regenerabile in mixul de productie.