Testul decisiv pentru planurile zonei euro privind revenirea economica nu a fost niciodata reprezentat de Grecia, ci de Spania, iar UE arata faptul ca poate pica acest test, relateaza Bloomberg. Noul plan de austeritate al guvernului spaniol nu a reusit sa castige increderea investitorilor, iar acest lucru poate reprezenta o amenintare nu doar pentru Spania, ci pentru intreaga Uniune Europeana.

Guvernele din Europa trebuie sa schimbe acest curs al evenimentelor inainte de a fi prea tarziu. Emisiunea spaniola de titluri, care a avut loc miercuri, a fost primul verdict dat de piete asupra noului buget, iar acesta nu a fost deloc bun. Cererea a fost slaba si costurile de imprumut prin titlurile la 10 ani au crescut pe piata secundara, ajungand la 5,7 procente, cel mai ridicat nivel inregistrat de la inceputul acestui an. In acelasi timp, diferenta pe care investitorii o cer pentru a cumpara titluri spaniole in defavoarea celor germane a crescut aproape la 4 puncte procentuale, cel mai inalt nivel din noiembrie 2011.

Problema nu este ca noul plan de austeritate al Spaniei este prea "timid", ci opusul. Sub regulile impuse de UE, Spania a promis ceea ce poate reprezenta cea mai dura ajustare fiscala pe care orice alta economie europeana a facut-o vreodata. Planul prevede ca deficitul bugetar sa coboare de la 8,5% din PIB in 2011 la 5,3% in acest an. Insa, odata ce economia se afla deja in scadere, atingerea acestui obiectiv necesita o consolidare fiscala discretionara de aproape 4% din PIB - intr-o tara in care rata somajului se situeaza deja in jur de 23%.

Spania a ratat anterior tintele fiscale prea dure si se spune ca acest efort se face din dorinta de a recupera terenul pierdut pana acum. Statul spaniol a ratat obiectivele bugetare din cauza guvernelor regionale, asupra carora Madridul a limitat controlul si care nu au reusit sa indeplineasca cerintele, in timp ce cresterea economica a fost mai mica decat estimarile initiale.

Cum austeritatea excesiva afecteaza cresterea economica, aceasta nerespectare a tintelor este asteptata sa se intample din nou, ceea ce duce apoi la cresterea imprumuturilor, scrie Bloomberg. Noile planuri ale guvernului sunt pur si simplu necredibile: cu cat guvernul va reduce cheltuielile publice, cu atat se va inrautati perspectiva asupra cresterii si, respectiv, asupra datoriei publice.

De asemenea, rata medie a somajului din Spania este teribil de mare, insa rata somajului in randul tinerilor este la un nivel incredibil, de 50% si nu doar recesiunea este cauza acestui lucru. Piata muncii, caracterizata de regulile franceze care prevedeau o protectie "absurda" a angajatilor pe termen lung si o reglementare slaba a angajatilor cu contracte temporare, a fost mult timp vazuta ca una dintre cele mai nefunctionale din statele dezvoltate.

Eforturile guvernului de a reforma piata muncii sunt necesare si indelung asteptate, insa este greu ca acesta sa gaseasca sprijin pentru reforme care pot dezechilibra si mai mult piata muncii, mai ales intr-o perioada ca aceasta. Nou guvern de centru-dreapta se confrunta cu greve si tocmai a pierdut alegerile regionale, alegeri la care se astepta sa castige. Alaturi de pierderea increderii pietelor, acesta este posibil sa fi pierdut deja si increderea alegatorilor.

Comparativ cu economia Greciei, care este infima la scala globala, Spania este cea de-a patra economie a zonei euro. Daca aceasta se va prabusi, ea poate trage in jos si economia UE. Operatiunile pe termen lung ale Bancii Centrale Europene, prin care banca centrala a imprumutat sistemului bancar european in jur de 1.000 de miliarde de euro, au ajutat la stabilizarea conditiilor financiare, insa inrautatirea situatiei din Spania arata ca acest lucru este iluzoriu.

Spania nu poate depasi criza fara si mai mult ajutor din partea partenerilor europeni. In interesul si mai mare al acestora, ar trebui sa se adopte o cale moderata pentru consolidarea fiscala si sa se sustina cresterea economica a Spaniei in jurul acestei cai. Acest lucru presupune masuri care sa vizeze cresterea economica in intreaga UE, inclusiv relaxarea politicii fiscale in Germania si relaxarea politicii monetare din partea BCE. Presupune eliberarea unor transferuri fiscale catre Spania si, deasupra tuturor, inseamna anuntarea faptului ca BCE va actiona ca un creditor de ultim resort pentru a linisti guvernele din zona euro.

In incheiere, Bloomberg precizeaza ca Spania este atrasa intr-un cerc vicios al colapsului economic, fiscal si politic. Chiar si acum, acesta este un pericol care poate fi evitat, cat timp UE este dispusa sa actioneze. Insa, daca aceasta sta deoparte prea mult timp si va permite Spaniei sa cada, daunele rezultate pot face ca situatia din Grecia sa para doar o joaca de copil.