Compania azera de stat SOCAR vizeaza achizitia rafinariei elvetiene Cressier, al carei detinator, Petroplus, a solicitat intrarea in faliment, informeaza News.Az.

Socar este prezenta si in Romania, unde detine 14 statii de combustibil. Presedintele companii Rovnag Abdulayev a declarat ca SOCAR este interesata de extinderea retelei sale de statii petroliere din Elvetia, iar achizitia rafinariei Cressier poate sprijini aceasta extindere.

Abdullayev a spus ca nu vor trebui sa plateasca un pret de achizitie pentru rafinarie din cauza falimentului Petroplus.

Intrebat cu privire la intelegerile dintre Azerbaijan si Turkmenistan pentru a construi gazoducta Trans-Caspica, Abdullayev a infirmat ca acesta a fost un proiect al Azerbaijanului.

"Este un proiect al Turkmenistanului, iar Uniunea Europeana si Azerbaijan nu sunt parteneri in acesta." Presedintele SOCAR a adaugat ca Azerbaijanul va fi doar o tara de tranzit pentru proiect.

Uniunea Europeana a inceput negocierile asupra bazei legale a conductei de gaz Trans-Caspice cu Azerbaijan si Turkmenistan in luna octombrie. Rusia, un alt stat de la litoralul Marii Caspice, a afirmat ca proiectul nu poate demara pana cand statutul legal al Marii Caspice nu va fi stabilit.

Gazele din Turkemenistan sunt vazute ca o sursa potentiala pentru conducta Nabucco, unul dintre proiectele propuse pentru exportul de gaze din Azerbaijan spre Europa.