Un grup format din fosti oficiali ai Bancii Mondiale (BM) a trimis o scrisoare catre ministrul de finante nigerian, Ngozi Okonko-Iweala, in care acestia o sustineau in pozitia de presedinte al institutiei internationale, informeaza BBC.Traditional, pozitia era oferita candidatului propus de Statele Unite ale Americii, in prezent acesta fiind reprezentat de Dr Jim Yong Kim.

Intr-o scrisoare deschisa 39 de fosti economisti si manageri au spus ca BM trebuie sa isi aleaga viitorul conducator pe merit. Un alt grup de economisti recunoscuti au semnat o petitie in aceasta saptamana prin care il sustineau pe columbianul Jose Antonio Ocampos.

Scrisoarea adresata ministrului de finante nigerian mentiona ca Okonjo-Iweala are "calificari deosebite pentru toate criteriile relevante" si solicita ca procesul de selectie sa fie corect si deschis.

Este pentru prima data cand BM trebuie sa aleaga intre mai multi candidati de cand aceasta a fost infiintata, in urma cu peste 60 de ani. Conducerea executiva a Bancii Mondiale trebuie sa aleaga intre Okonjo-Iweala, fost director general al BM, Jose Antonio Ocampo, fost ministru de finante al Columbiei, si americanul de origine sud-coreeana Jim Yong Kim, expert in sanatate publica si presedintele Colegiului Dartmouth.

BM va tine interviurile saptamana viitoare si urmareste alegerea succesorului presedintelui in exercitiu, Robert Zoellick, pana pe 20 aprilie, cand vor incepe intalnirile de primavara cu Fondul Monetar International.