Anii electorali sunt cei mai interesanti pentru un economist neimplicat in lupta politca. Numai in aceasta perioada poti sa vezi cu adevarat ideologia din spatele fiecarei persoane angrenate in lupta electorala. De exemplu pentru mine 2012 este inca o dovada ca in Romania toata clasa politica adopta o ideolgie cu influente mari din stanga. Sa incepem cu salariile din sectorul public. Atat guvernul cat si opozitia sunt de acord cu aceasta marire. Unde se despart este la justificare. Opozitia spune ca motivul guvernului este electoral in timp ce guvernul sustine ca repara o nedreptate (facuta tot de aceeasi grupare politica), scrie economistul roman Florin Citu pe blogul lui.

Mai departe pentru a nu pierde acei cativa votanti cu viziuni liberale s-a propus cu jumatate de gura reducerea CAS. Guvernul vrea sa o faca pentru angajati opozitia spune ca e mai bine pentru angajator. Dar de fapt nimeni nu vrea sa implementeze foarte tare aceasta masura asa ca “they agree to disagree”.

Pe ultima suta de metri a mai aparut o idee, venita acum din partea opozitiei de a creste salariul minim pe economie (o sa scriu pe larg separat despre aceasta “idee”). O masura care poate aduce alegatori asa ca nu este respinsa de Guvern dar deocamdata nici “imbratisata”.

Acestea sunt cateva exemple care arata lipsa unei viziuni economice pe termen lung si preferitna pentru ideile de stanga.

Din pacate mai este ceva ce iese la suprafara in anii electorali: spiritual justitiar.

Un articol din 2008: “Tariceanu cere Consiliului Concurentei sa verifice pretul la paine”

Un articol din 2012:” Concurenta face ancheta privind pretul oualor, iar carnea de miel nu se va scumpi”

Pe langa rationamentul economic gresit care justifica aceste actiuni, in special in al doilea articol unde se vorbeste de pretul pentru carnea de miel, cele doua articole ne arata ca guvernul are o problema cu un pret prestabilit pentru un anumit produs. In 2008 guvernul credea ca exista un cartel care a decis un anumit pret pentru paine iar in 2012 cred ca un alt cartel a stabilit un anumit pret pentru oua.

In acest caz va sugerez inca un articol: ”Piata” cere Consiliului Concurentei sa verifice pretul fortei de munca pentru ca se pare ca exista un pret minim impus de stat (salariul minim pe economie)”. (va urma)​

Comenteaza pe blogul lui lui Florin Citu