Alpha Bank intentioneaza sa separe unitatile sale din Romania, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania si Macedonia de compania mama din Grecia si sa le integreze intr-un holding, in care BERD va cumpara o participatie de 30%, anunta Bloomberg, citand presa elena. Dupa ce in toamna trecuta actionarii Alpha Bank decisesera sa fuzioneze cu EFG Eurobank, la doar cateva luni proiectul a esuat, grupul elen Alpha Bank motivandu-si retragerea din proiect prin impactul restructurării datoriei suverane a Greciei. In Romania, dupa initierea discutiilor si negocieri cu sindicatele, procesul intrase in linie dreapta. Potrivit unei scrisori intrate in posesia HotNews.ro, documentele privind fuziunea fusesera trimise BNR si Ministerului de Finante, cei care urmau sa fie concediati urmand sa incaseze salarii compensatorii. Vezi in text cum ar fi avut loc pe plan local fuziunea Alpha-Bancpost

Cele două grupuri financiare au decis anul trecut să fuzioneze pentru a-şi întări poziţiile puternic slăbite de criză şi de problema datoriilor suverane din Grecia, dar procesul rămăsese suspendat în aer după ce Alpha Bank şi Eurobank ajunseseră pe poziţii divergente.

La sfârşitul lunii ianuarie, Alpha Bank a anunţat că planul de restructurare a datoriei publice a Greciei ar schimba datele iniţiale, efectele asupra celor două bănci implicate în proiectul de fuziune urmând a fi disproporţionate. În schimb, Eurobank a ieşit cu o poziţie diametral opusă, afirmând că nu există niciun motiv de amânare a fuziunii.

In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank ar fi format o banca ce ar fi "urcat" pe locul al treilea in functie de active. Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale de 30 miliarde lei, noul grup ar fi urmat in clasament imediat dupa BCR si BRD.

In Romania, dupa initierea discutiilor si negocieri cu sindicatele, procesul intrase in linie dreapta. Potrivit unei scrisori trimise de sindicatul unei dintre cele doua banci, documentele privind fuziunea fiind deja trimise BNR si Ministerului de Finante, cei care urmau sa fie concediati urmand sa incaseze salarii compensatorii.

Ce spune scrisoarea:

“Urmare demararii procesului de reorganizare si a fuziunii bancii cu Alpha la sedinta CA din data de… de la Iasi Consiliul nostru de Coordonare a dezbatut probleme noi aparute ce implica schimbari ale locurilor de munca sau chiar disponilizari de personal. La sedinta au participat din partea patronatului d-nul X. si d-nul C. noul director compartimentul resurse umane care au raspuns la intrebarile noastre in masura in care pina in acest moment au cunostinte de situatia in care ne aflam.

Prima problema dezbatuta a fost fuziunea unde am fost informati: din punct de vedere juridic actele au fost depuse la banca nationala si Ministerul de Finante.

Operational fuziunea va demara la sfirsitul trim 1 din 2012. Se fac statistici in legatura cu acele sedii de banca care implica costuri mari si nu sint pe profit lucru care va duce de relocare de personal.

S-a precizat ca in caz de disponibilizare nici o persoana nu va pleca fara salarii compensatorii. Se pare primii disponibilizati vor fi cei cu calificativ nesatisfacator.

Lucrul cel mai important este ca reteaua va suferi mai putin pentru ca au fost multe plecari naturale si sint multe concedii de cresterea copilului, respective maternitate. Vor fi protejate in special persoanele care au perfomanta. Vor fi cazuri cind personalul nostru va fi mutat in sediul Alfa.

In cazul in care doua posturi se suprapun la fuziune va fi ales cel cu performanta pregatirea in domeniu si calificativ corespunzator, iar celalalt va fi relocat pe un alt post.

In momentul primirii procesului verbal incheiat la fata locului o sa-l trimit in teritoriu pentru a fi si voi informati pe ce pozitie ne aflam”, se arata in scrisoarea privind fuziunea acum esuata.

In Romania, grupul Alpha controleaza Alpha Bank Romania, Alpha Leasing Romania IFN, SSIF Alpha Finance Romania, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita Romania si AGI-RRE Participations 1.

Grupul EFG este, de asemenea prezent pe piata romaneasca prin Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG IT Shared Services.