​Analiza HotNews.ro

Care clasa medie? Trei sferturi din companiile romanesti nou infiintate au o singura activitate si zero angajati. O treime dintre ele dispar dupa un an

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 9 aprilie 2012, 12:25 Economie | Finanţe & Bănci


Aproape toate firmele noi din Romania au un singur sediu. Proportia generala a noilor intreprinderi al caror sediu este locuinta managerului continua sa ramana inca extrem de mare. Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate. Proportia fondatorilor/managerilor noilor companii, cu varsta intre 40-44 de ani, are o crestere usoara- 2.8 p.p. fata de anul 2008, cea cu varsta mai mica de 30 de ani are o descrestere de 3.1  puncte procentuale. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii trei ani depasind 50%.
Vezi mai jos o analiza a noilor companii infiintate in Romania.

Distributia pe regiuni a intreprinderilor nou create, ilustreaza faptul ca rata de creare a avut trend pozitiv in perioada 2001-2005, fiind in scadere pentru toate regiunile in anul 2006, in anii 2007 si 2008 o usoara crestere fata de anul 2006 in unele regiuni. In anul 2009 se observa o scadere in toate regiunile comparativ cu anul 2008, cu o crestere mai accentuata in regiunea Bucuresti-Ilfov fata de celelalte regiuni.

Perioada 1998-2001 corespunde unor mari transformari in legislatia referitoare la IMM-uri si intreprinzatorii individuali. Dupa anul 2001 pana in 2005 pe legislatia noua echilibrul se restabileste. Comparativ cu anii anteriori, se observa o descrestere la infiintarea de societati comerciale si o crestere  semnificativa la infiintarea de intreprinderi organizate ca intreprinzatori individuali.


In anul 2009, agentii economici din aproape toate regiunile prefera infiintarea de intreprinderi organizate ca intreprinzatori individuali, mai putin in regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest, unde se obseva o crestere procentuala a societatilor comerciale.

Numarul mediu de angajati la firmele de tip intreprinzatori individuali este de 1.2, iar la societatile comerciale este de 3.3, majoritatea intreprinderilor noi fiind in domeniul 0 salariati.

 • Amplasarea

Aproape toate intreprinderile noi din Romania au un singur sediu. Proportia generala a noilor intreprinderi al caror sediu este locuinta managerului continua sa ramana inca mare. Intreprinderile noi din Romania cu mai multe sedii, prezinta ponderi mai ridicate fata de media pe tara in regiunile Nord-Vest, Sud-Muntenia si Bucuresti- Ilfov. Procentul intreprinderilor active nou create, pentru care locul principal de activitate este locuinta managerului, ia valori in anul 2009 intre 66,6% in regiunea Vest si 83,8% in regiunea Nord-Vest.

 • Domeniul de Activitate

Evolutia distributiei intreprinderilor noi active dupa activitatea desfasurata este prezentata la nivelul celor sase sectoare principale de activitate: industrie, constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante,  alte servicii.  In industrie  ponderea  noilor aparitii, 14,5%, este in crestere fata de anii anteriori. Apare o crestere a ponderii sectoarelor comert, hoteluri si restaurante, si alte servicii si o descrestere semnificativa a ponderii sectorului constructii, precum si a sectorului transporturi.

Pe regiuni, domeniul industrie este mai atractiv in regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest; constructiile sunt favorizate in regiunile Nord-Vest si Sud-Muntenia; comertul este domeniul majoritar de orientare a intreprinderilor din regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov; transporturile au ponderi mai ridicate in regiunea Nord-Vest, Vest si Sud-Vest; hoteluri si restaurante este un domeniu cu rezultate semnificative in regiunile Vest,  Sud-Vest si Nord-Est; alte servicii au ponderi mult mai ridicate in regiunile Centru si Nord-Vest comparativ cu anul precedent.

Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate, observandu-se totusi o descrestere fata de anul 2008 de aproape 0,5 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple; la nivel regional, o crestere semnificativa a intreprinderilor cu activitati multiple, avand regiunea Sud-Muntenia si o descrestere semnificativa regiunea Nord-Est.
Dificultati privind cererea si oferta

Proportia  intreprinderilor noi care nu intampina dificultati in obtinerea contractelor inregistreaza o crestere in anul 2009 comparativ cu anul 2008, datorita ponderii ridicate din regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest. Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman lipsa de resurse, fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti si accesul limitat la credite.Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt, in anul 2009, concurenta prea mare si clienti cu fonduri reduse.

La  nivel  regional,  din punct  de  vedere  al dificultatilor  legate  de oferta, regiunea Sud-Est are cea mai inalta pondere a cauzei "lipsa de resurse" (97.0%) ; regiunea Nord-Est are cea mai mare pondere a cauzei "acces limitat la credite" (58.9%) ; iar regiunea Vest are cea mai mare "lipsa de tehnologie" (30.5%), precum si "lipsa de materii prime" (17.9%). In ceea ce priveste dificultatile  legate  de  cerere  (Tabelul  15  din  Anexa  B),  regiunea  Sud-Est  declara  cea  mai  inalta pondere pentru "clienti cu fonduri reduse "(90,0%); regiunea Bucuresti-Ilfov are cea mai mare pondere la "concurenta mare" (92,0%) ; iar regiunile Nord-Est si Vest au cea mai ridicata pondere la "inabilitate in marketing" (38,0%, respectiv 37,0%).

 • Caracteristicile fondatorului/managerului
In anul 2009, proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou create, cu varsta intre 40-44 de ani, are o crestere usoara de 2.8 puncte procentuale fata de anul 2008, cea cu varsta mai mica de 30 de ani are o descrestere de  3.1 puncte procentuale fata de anul 2008, celelalte grupe de varsta prezentand usoare descresteri sau cresteri a ponderilor fata de situatia din anul 2008. La nivel regional, variatia in jurul mediei este relativ scazuta,  regiunea Nord-Est  are o crestere cu 3.1 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 30-39 de ani, regiunea Sud-Vest la grupa de varsta <30 de ani are o descrestere cu 4,5 puncte procentuale fata de medie, iar regiunea Sud Muntenia are o descrestere cu 2,2 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 45-49 de ani.

Anual, peste jumatate din intreprinderi au fondatori/manageri barbati. Proportia de femei fondatori/manageri este in jur de o treime (o usoara crestere fata de anul 2008), cel mai mare procent 39,5% inregistrandu-se in anul 2009. Cea mai scazuta pondere a femeilor fondatori/manageri se afla in regiunea Centru, iar cea mai ridicata pondere in Sud- Est.

Distributia noilor companii  in functie de fondul educational al fondatorului/managerului, prezinta o schimbare structurala intre perioadele 1995-2000 si 2001-2009. Pana in 2001 ponderea intreprinderilor nou create de intreprinzatori cu nivel educational primar reprezinta aproximativ 5%, nivelul de educatie profesional (vocational) aproximativ 30%, nivelul de educatie gimnazial aproximativ 40% si nivelul liceal si universitar in jur de 25%. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii trei ani depasind 50%. Categoriile de studii liceale si universitare apar cu ponderi  mai  mari  pentru  intreprinderile  localizate in regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest in anul 2009.

Pana in anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor/ managerilor care au fost in categoria "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora pana la nivelul de aproximativ 50%, in paralel cu cresterea ponderii celor ce provin din "muncitori calificati" sau "functii tehnice". In anul 2009 se observa o tendinta de echilibru intre categoriile muncitori calificati si muncitori necalificati si o crestere la categoria profesii tehnice comparativ cu anul anterior.

Pe  plan regional, in anul 2009, regiunea de Sud-Est are cel mai mare   procent al fondatorilor/ managerilor de intreprinderi, care au fost in categoria de "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cele mai mari proportii de "profesii tehnice" si cele mai mici proportii de "muncitori calificati".

 • Investitii

Ponderea  noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza incepand cu anul 2002 in jurul valorii de 25%. In anul 2009 scazand la valoarea de 12.9% (Tabelul 22 din Anexa A). Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov, iar cele mai ridicate ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Vest si Sud Muntenia (Tabelul 20 din Anexa B).

 • Ponderea intreprinderilor active

Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In anul 2009 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%. Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 17% si este comparativa cu cea din anul 2003. Ponderea intreprinderilor inca inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 20.0% .

Regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Est prezinta cea mai inalta rata (70,4%, respectiv 65,3%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare, iar cea mai inalta rata de desfiintare a intreprinderilor este prezenta in regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov (24,8%, respectiv 19,5%).

Sursa datelor: INSSE
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5367 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  pai de ce trebuie "clasa medie"? (Luni, 9 aprilie 2012, 12:38)

  Codruta N [utilizator]

  Las' ca-i bine asa: o masa f. mare, la limita spre saracie (ca sa poata fi usor manipulati) si un grup "select", care sa se poata astfel imbogati spre infinit, pe spinarea primilor >:)
  "Clasa medie dezvoltata" inseamna premise de initiativa, independenta samd. - pai, se poate, tovarashi? Pai unde va credeti? :P
  • +6 (8 voturi)    
   EXCELENT SPUS ! (Luni, 9 aprilie 2012, 12:47)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Gindesc la fel si cine stie citi altii. Dar nenumaratele grafice de mai sus ce explica de fapt ? Ce ati spus Dvs. in mult mai multe cuvinte, deci nu le va citi aproape nimeni. Mie cel putin barele alea imi inspira niste gratii.
  • +3 (9 voturi)    
   ce-i aia clasa medie? (Luni, 9 aprilie 2012, 12:51)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   jumatate din patronii astia nici macar nu au terminat un liceu. nici macar nu se discuta despre venituri in articol.
   clasa medie intr-o tara in care mai putin de jumatate din populatia apta de munca mai si munceste? 45% taxare pe munca + tva.. practic doua treimi din timp muncesti pentru altii. cand sa mai ai timp si de tine? cand sa mai ai timp sa si inveti ceva nou?
   • +1 (7 voturi)    
    scuze maria ta (Luni, 9 aprilie 2012, 13:18)

    kin3zu78 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    nu stiam ca pentru a iti face propria afacere trebuie sa fii mai intai licentiat la sorbona !
    • 0 (6 voturi)    
     nici n-am zis asta (Luni, 9 aprilie 2012, 13:47)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui kin3zu78

     nu-ti trebuie prea multe clase pentru majoritatea afacerilor. din contra, se stie ca daca stai prea mult prin scoli iti cam pierzi initiativa.
     dar daca ai o afacere, fie ea si infloritoare (cu zero angajati) nu inseamna ca faci parte din 'clasa medie'. ba din contra, daca nu ai o educatie superioara, este mult mai probabil sa nu faci parte din clasa medie. ori afacerea ta merge pentru ca tu te spetesti, ori pentru ca altii se spetesc pentru tine. ambele cazuri sunt la extreme.
     clasa medie, in conceptia moderna, este compusa din indivizi care au acumulat mai curand capital uman decat material.
   • +1 (1 vot)    
    ei da ! foarte ,,liberal'' enuntul tau (Marţi, 10 aprilie 2012, 19:26)

    kkciosuldelahamangia [anonim] i-a raspuns lui pehash

    mai degraba a unui frustrat cu una,doua facultati,si alea facute pe banii parintilor, dar incapabil pt. a porni o afacere proprie.
    cin' dracu la pus si pe Bill Gates, sa nu-si termine facultatea si sa infiinteze Microsoft ?
 • +3 (11 voturi)    
  "Patroni" ?! (Luni, 9 aprilie 2012, 12:45)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Majoritatea (cel putin cei pe care ii cunosc eu) sunt niste semi-analfabeti care nu stiu lega doua vorbe, nu au niciun fel de plan de afaceri (isi zic cel mult "hai sa incerc si eu, sa vedem ce iese, ca daca nu merge o inchid") sau care studiaza legile dupa care ar trebui sa le functioneze firmele doar atat cat sa vada cum pot "fenta" Statul...

  Faptul ca a crescut procentajul celor cu studii superioare arata cat de rentabile sunt universitatile particulare in procesul de atribuit diplome pe bani.

  Pe scurt, clasa medie ADEVARATA e un segment extrem de ingust in economia romaneasca.
  • +7 (7 voturi)    
   clasa medie (Luni, 9 aprilie 2012, 13:38)

   jimmy yckx [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   hm.
   io inteleg altceva prin clasa medie. nu neaparat patroni.
   aici pot fi categorisiti si oameni cu venituri medii, amploaiati, care investesc in imobiliare, sau in actiuni.
   medicii, inginerii, profesorii, toti pot forma clasa medie. in special cei la lucreaza in sectorul privat si au interes in dezvoltarea acestuia.
   clasa medie este formata din oameni care sunt constienti de apartenenta lor la aceasta clasa si lucreaza pentru emanciparea ei.
   un patron analfabet, care tine un birt de colt, nu poate fi clasa medie. este un patron de conjunctura, nu unul constient de clasa sociala din care face parte.
   • +1 (3 voturi)    
    intreprinzatorii lu' peste... fara TVA (Luni, 9 aprilie 2012, 14:24)

    nevermind [anonim] i-a raspuns lui jimmy yckx

    Apropo de "o singura activitate si zero angajati".
    Da' ...masini aduse pe firma din Germania, cate are "intreprinzatorul"?
 • +13 (13 voturi)    
  greu in Romania (Luni, 9 aprilie 2012, 12:51)

  xyz [anonim]

  Un cunostinta impreuna cu sotia, care au muncit 10 ani in Italia s-a intors in tara, si au deschis un magazin de marfuri(birotica) in Romania. Magazinul era la strada si avea si ceva clienti, nu extraordinar dar cat sa iasa un 2-3 mii de euro pe luna(in primele luni), dupa plata chiriei si a restului de taxe. Pentru 2 persoane era un castig rezonabil si erau hotarati sa continue. Dupa ce au bagat vreo 20 de mii de euro in magazin si marfa, si-au dat seama ca nu pot sa faca faca fatza cu mafia din administratia romaneasca. Oamenii n-au vrut sa incalce legea. Controale peste controale, legi care nu sunt clare si se pot interpreta cum doresc functionarii publici. Cei de la controale erau atat de agresivi incat au inchis magazinul, s-au intors in Italia cu banii pierduti si nu cred ca vor mai reveni vreodata in Romania. Ce mari criterii sa trebuiasca sa indeplinesti in Romania, ca sa vinzi niste pixuri, caiete..etc. Si sa te poata santaja un functionar public cand vrea el.
  • +9 (9 voturi)    
   hehe (Luni, 9 aprilie 2012, 13:13)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui xyz

   Cum zicea mai sus: "pai se poate tovarasi? Pai unde va credeti?".

   Din pacate pana nu e scuturata major administratia din Romania multe afaceri cu idei bune vor fi puse pe fuga.
  • +4 (6 voturi)    
   curaj ucis in fasa (Luni, 9 aprilie 2012, 14:34)

   rupt in .... [anonim] i-a raspuns lui xyz

   Exemplul lui xyz nu este singular.Multitudinea de taxe,avize taxate exponential,impozite aberante,legislatie alambicata,spagi idioate,ucid initiativa,te face sa-ti iei lumea in cap si sa spui:curajul portocaliu sa va calauzeasca spre dezastru.Amin!
 • -2 (2 voturi)    
  Clasa medie nu dospeste in buticuri! (Luni, 9 aprilie 2012, 14:19)

  PoneiulTroian [utilizator]

  Aia se formeaza prin salarii decente, in corporatii mari (majoritatea cu capital strain). Eventual, ca mine, in afara Romaniei, venit in tara numai ca sa dau bine la statistici si taxe locale, ha, ha.
  Insa noi astia, nu contam, cel putin dpdv politic... ai vazut tu corporatist la urne?
 • +4 (4 voturi)    
  Bravo lor! (Luni, 9 aprilie 2012, 14:23)

  Cristian Ioan [anonim]

  Felicitari patronilor ce se descurca fara niciun angajat!
  Din 1993 si pina in 2002 am lucrat si eu la o firma mica cu 4 angajati, respectiv la alta cu vre-o zece oameni (maximul a fost de 15!). Profitul era de circa 10-20%, iar fiecare din firme a avut durata de viat mai mare de 10 ani, chiar daca uneori mergeau mai prost.
  Cei 3-4 angajati erau cei declarati oficial, pt ca nevasta patronului sau doi studenti colaboratori nu erau inregistrati ... Vad ca intre timp tehnologia a evoluat, se pot face afaceri rentabile si cu ZERO angajati! bravo, asta este progresul!
  • +1 (1 vot)    
   Bravo lor dar ce? (Luni, 9 aprilie 2012, 15:21)

   Geo [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

   Pare un lucru excelent dar sper sa nu fiu prea curios, cu ce se ocupa aceea afacere de scotea asa profit mare?
   • 0 (0 voturi)    
    Ti se pare chiar asa mult 10%? (Luni, 9 aprilie 2012, 22:32)

    Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Geo

    CHiar asa mare ti se pare profitul brut de 10%?
    Mai ales pe cap de angajat, nu revine prea mult, de aceea ma miram de frimele cu ZERO angajati!
    Afacereile se ocupau cu calculatoare si automatizari industriale, ca eu la acesetea ma pricep. Poate ca respectivul patron avea si ALTE afaceri, chiar mai profitabile, insa despre celelate nu am date ... oricum mi se pare de invidiat firma fara niciun angajat, si care realizaeza venituri asa de mari, incat dupa un an poate sa o inchida si sa traiasca din renta!
 • -2 (2 voturi)    
  Este de mirare (Luni, 9 aprilie 2012, 15:35)

  MG [utilizator]

  Este de mirare faptul ca dupa atatia ani de comunism romanii nu infiinteaza companii cu zeci-sute de angajati care sa foloseasca potentialul fostilor angajati din "marile intreprinderi de stat glorioase..."

  ....

  ..
  • +1 (1 vot)    
   asta (Luni, 9 aprilie 2012, 16:55)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui MG

   era la mishto, asa e? >:)
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Luni, 9 aprilie 2012, 15:56)

  anonim [anonim]

  Si atunci imi pun intrebarea, de unde atata inversunare impotriva impozitului forfetar? Asta este rolul lui, de a elimina firmele de carton si de a reduce evaziunea. De ce trebuie sa ne plangem ca dispar firma care au avut toata durata lor de viata profit zero si un singur angajat?
  • +1 (1 vot)    
   Mda (Marţi, 10 aprilie 2012, 8:33)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Mentalitatea de looser care asteapta statul sa il stearga la dos. Nu conteaza ca o firma nu are angajati. Prefer oricand n-spe mii de firme din astea decat n-spe mii de angajati la dat cu sapa (sau la banda) pe minim pe economie. Pentru ca economia pe firmele astea micute se bazeaza. Prefer sa fie cat mai multe ca astea deoarece s-ar putea ca unele sa razbeasca si sa creasca. Dar daca nu le ai nu are ce sa creasca. Unele dau faliment, altele raman micute, nu este nici o problema. Nimeni nu spune ca o firma trebuie neaparat sa aiba n-spe mii de angajati. Poate sa aiba zero. Important este sa faca ceva, sa aiba activitate. Pentru ca sansele sa creasca sunt mult mai mari decat daca nu ar exista firma. Oricum, unul care a dat faliment cu o firma, doua sigur va invata multe si nu va renunta. Ii intra in sange. Si prefer oameni din astia oricand. Abia cand mentalitatea asta se va schimba la populatia Romaniei (sau vom scapa de suficient de multi din astia cu asemenea mentalitate) abia atunci putem discuta de economie in tara.
 • +4 (6 voturi)    
  Cine e de vina? (Luni, 9 aprilie 2012, 16:11)

  dicu [anonim]

  Multe din intreprinderile cu 0 angajati, pe care le stiu, sunt create de oameni capabili, care pot sa faca mai mult decat fac la locul lor de munca. Atunci presteaza si pentru altii si taie factura...
  In general, stiu foarte multi ingineri capabili, care se simt ca un Ferari pe soseaua Petricani la ora 17.30.... 10km/h....cu firma-anexa mai castiga cativa cm in trafic...
  Cat ar castiga PIB-ul daca ar avea pista libera? Imens... dar noi(statul) dam gir unor personaje care si-au facut scop in viata sa aiba diplome, master, cursuri, ca daca stai un pic si calculezi iti dai seama ca n-au aflat inca ce e munca...
  Am ramas stupefiat sa cunosc o tanara cu MBA, lucratoare cativa ani pe post de directoare de marketing la o firma cu pretentii, dar care habar n-avea cum se duce o licitatie, cum se scrie o factura, s.a.m.d... in schimb, cursuri si tupeu la greu...facultate la privat... si fara sa jignesc pe nimeni, compensand provincialitatea prin agresivitate...
  Cat timp nu construim o scara adecvata a valorilor, nici nu va fi clasa de mijloc...
  • +5 (5 voturi)    
   provincialitatea? (Luni, 9 aprilie 2012, 16:25)

   Denoro [utilizator] i-a raspuns lui dicu

   Spui in comentariu "compensand provicialitatea prin agresivitate". Imi dau seama ca folosesti acest cuvant pentru a desemna incompetenta profesionala, dar deja in mintea voastra, a bucurestenilor, a fi din provincie inseamna automat ca esti incompentent, plus probabil alte cateva defecte personale, din moment ce asociezi notiunea de "provincie" cu cea de "incompetenta"? Interesanta perspectiva... Ar trebuie oare sa ma mut cateva saptamani in Bucuresti ca sa fac un curs de civilizatie prin Ferentari de exemplu? Sau un curs de bun simt prin traficul bucurestean?
   • +1 (1 vot)    
    bucuresti (Luni, 9 aprilie 2012, 21:11)

    bucurestean [anonim] i-a raspuns lui Denoro

    in ferentari sunt romani ca si tine. civilizati sau nu, sunt compatriotii tai, cei mai multi venind din ´´provincia´´ din care faci si tu parte. iar despre traficul bucurestean nu cred ca poti tu sa-ti dai cu parerea. du-te in paris sau londra si ai sa vezi acolo ce inseamna sa circuli cu masina la o ora de varf si apoi cand o sa te intorci in bucuresti o sa ti se para traficul de aici parfum de lux.
    • 0 (0 voturi)    
     provincial (Luni, 9 aprilie 2012, 22:00)

     cucumic [anonim] i-a raspuns lui bucurestean

     Sunt in Berlin de ceva vreme si circul cu masina prin centru la ore de varf si comparat cu traficul din bucuresti e diferenta ca intre avion si trotineta.

     Asa ca mai usor cu pianul pe scari.

     Si idiotenia asta cu bucurestean versus provincial e o polemica in care doar idiotii pot cadea.
     • 0 (0 voturi)    
      sic (Marţi, 10 aprilie 2012, 7:24)

      EU [anonim] i-a raspuns lui cucumic

      se pare ca ai cazut si tu...
     • +1 (1 vot)    
      Berlin, Berlin (Marţi, 10 aprilie 2012, 9:32)

      Istropateanu [anonim] i-a raspuns lui cucumic

      hai sa zicem ca in Berlin e un pic altfel multumita, datorita, gratie armatei ruse. In plus Berlinul e o colectie de sate si nu prea iti da ghes inima sa mergi in alt sat daca nu e nevoie
   • +1 (1 vot)    
    Exista oameni de la tara si tarani. (Marţi, 10 aprilie 2012, 10:02)

    dicu [anonim] i-a raspuns lui Denoro

    Am spus ca nu atac pe nimeni.
    Insa suntem sufocati de neica nimeni adusi de la Cluj, care-si flutura diplomele fara valoare-n vant...
    Urmeaza Iasi-ul.... Ponta de unde-o fi?...
    Ce-nteleg prin provincialitate... Alienarea produsa de individualitate. Faptul ca ideea de viata inseamna statul intr-o garsoniera, iesitul seara in centrul vechi, sexul in aceeasi zi, neaparat avansarea( sa ma laud la fostii prieteni din poiana...), casatoritul la 35 de ani, sa-mi fac cariera, si daca altul e mai destept ca mine, sa-i pun soricioaica in cafea...
    Sa nu uit extazul cand da BrenciuL din buric...
    Am angajat acum trei ani un inginer de loc din Roman. Cand povestea spunea acasa la Roman.... s-a format cam intr-un an... foarte bun. Cati dintre cei adusi de unchiul, varul, tanti, spun acasa la Ludus?
    Era vorba de un caz individual. Altfel exista si provinciali din Bucuresti.
    Un prieten avea o vorba: Exista oameni de la tara si tarani. In mesajul meu era vorba de o taranca din Ploiesti.
    • +1 (1 vot)    
     ,,bre'', nene Mitica (Marţi, 10 aprilie 2012, 19:49)

     kkciosuldelahamangia [anonim] i-a raspuns lui dicu

     da' nenea Iancu, Caragiale, de prin ce parte a tarii, sunt personajele cu toate naravurile, apucaturile si defectele caracterului uman, de la o extrema la cealalta,descrise in opera sa ? tragedia e alta, dupa Marea Unire, ,,Caragiale'' a trecut muntii !
  • -1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 10 aprilie 2012, 10:22)

   goagal al mic [anonim] i-a raspuns lui dicu

   se vede nenea ca nu ai scoala. daca ai fi facut scoala ai fi aflat ca nu te invata nici dracu' chestiile pomenite de tine. la mintea lu' matale, sa fim toti niste needucati, dar muncitori, sa muncim de zor pentru aia din afara, ca-s doar peste noi si fac parte din mai marile puteri, nu? la mintea lu' matale ar trebui ca studentii iesiti proaspat de pe bancile universitatilor sa aiba experienta din start la toate smecheriile cu statul, sa aduca mai marelui boier profit, asa-i? daca ai fi facut scoala, boierule care te crezi, ai fi aflat ca ceea ce te invata in scoli sunt doar ideologii (unele din ele chiar invechite), mai mult la modul cum ar trebui sa fie si nu e. esti un boier pe nume muc cel mititel.
   • +2 (2 voturi)    
    Inchei subiectul... (Marţi, 10 aprilie 2012, 11:01)

    dicu [anonim] i-a raspuns lui goagal al mic

    Va rog sa ma scuzati...
    Nu-nteleg nimic din mesaj... Ce anume v-a suparat ? Ca am spus ca diplomatii neica nimeni sunt adusi de rude?
    Nu vorbeam atat de scoala, ci de diplome... E mare diferenta, mai ales in Romania.
    Scoala face clasa mijlocie.
    Cat despre scoala mea: un supercolegiu, facultati adevarate, un doctorat, profesor asociat la o mare universitate si un mare premiu-n tehnologie(se acorda doar odata-n viata)... Zece ani de cercetare in industria aeronautica....
    Si cred ca ai o parere gresita despre boierii actuali... Ei nu muncesc pe cateva mii de euro pe luna... poate pe ora... Clasa mijlocie este cea cu scoala, nu cu diplome. Boierii pot sa fie analfabeti cu multe diplome... Aveti exemple destule pe sticla.
    Inchei subiectul... incep munca, am gasit solutia.
    P.S.
    Nu neg ca si eu par provincial in ochii altora. In fond, Bucuresti nu este Viena. Chiar mi-o asum. Dar nu sunt agresiv, goagal, despre asta vorbeam in fond.
   • +1 (1 vot)    
    .... (Marţi, 10 aprilie 2012, 12:09)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui goagal al mic

    nu trebuie sa ai scoala neaparat ca sa stii sa completezi o factura; si nici nu trebuie neaparat ca facultatea sa te invete acest lucru; dar tu, ca absolvent, si ca student mai intai, nu puteai sa inveti aceste lucruri, cine te-a impiedicat ca in timpul studiilor sa faci practica sau sa iti iei un job part time? ai fi avut ocazia sa inveti din practica si nu sa te duci la angajare , toba de diplome si sa nu stii nimic dar sa ai pretentii si fumuri de specialist.. Bunul simt si respectul ar trebui sa mearga mina in mina cu studiile, dar unii "absolventi" nici bun simt nu au, ba din contra, vin la angajare parca ar fi printi, si cand ii intrebi ce carte au citit din domeniul in care s-au pregatit universitar, se uita la tine de parca ai fi intrebat de ozn-uri. Cat despre cunostintele universitare ce ar fi trebuit sa le dovedeasca...nu mai vorbim.
 • +1 (1 vot)    
  Titlu stupid pt un articol bun (Marţi, 10 aprilie 2012, 19:29)

  Anca [anonim]

  Inca un articol interesant si informativ DAR care promoveaza un senzationalism artificial in titlu.

  Companiile nou infiintate in general au un singur obiect de activitate si 0 angajati, pentru ca in momentul inscrierii la registrul comertului doar francizele mari vin cu 1000 angajati. Si asta e valabil din US pana in Romania. in US 50% din companiile nou infiintate dispar intr-un an si 50% din ce a ramas nu cresc niciodata dincolo de 1 angajat - patronul. Din toate noile companii ce obtin licenta de functionare in fiecare an 0.5 - 1% sunt productive si profitabile, cresc atat ca cifra de afaceri cat si ca angajati. Multe sunt cumparate de firme deja existente. Pentru ca asta e procesul de incercare si eroare si/sau succes in lumea afacerilor,. Nu tot ce se infiinteaza are succes. SI din nou, asa este peste tot, nu doar in Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by