Aproape toate firmele noi din Romania au un singur sediu. Proportia generala a noilor intreprinderi al caror sediu este locuinta managerului continua sa ramana inca extrem de mare. Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate. Proportia fondatorilor/managerilor noilor companii, cu varsta intre 40-44 de ani, are o crestere usoara- 2.8 p.p. fata de anul 2008, cea cu varsta mai mica de 30 de ani are o descrestere de 3.1 puncte procentuale. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii trei ani depasind 50%.

Vezi mai jos o analiza a noilor companii infiintate in Romania.

Distributia pe regiuni a intreprinderilor nou create, ilustreaza faptul ca rata de creare a avut trend pozitiv in perioada 2001-2005, fiind in scadere pentru toate regiunile in anul 2006, in anii 2007 si 2008 o usoara crestere fata de anul 2006 in unele regiuni. In anul 2009 se observa o scadere in toate regiunile comparativ cu anul 2008, cu o crestere mai accentuata in regiunea Bucuresti-Ilfov fata de celelalte regiuni.

Perioada 1998-2001 corespunde unor mari transformari in legislatia referitoare la IMM-uri si intreprinzatorii individuali. Dupa anul 2001 pana in 2005 pe legislatia noua echilibrul se restabileste. Comparativ cu anii anteriori, se observa o descrestere la infiintarea de societati comerciale si o crestere semnificativa la infiintarea de intreprinderi organizate ca intreprinzatori individuali.

In anul 2009, agentii economici din aproape toate regiunile prefera infiintarea de intreprinderi organizate ca intreprinzatori individuali, mai putin in regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest, unde se obseva o crestere procentuala a societatilor comerciale.

Numarul mediu de angajati la firmele de tip intreprinzatori individuali este de 1.2, iar la societatile comerciale este de 3.3, majoritatea intreprinderilor noi fiind in domeniul 0 salariati.

  • Amplasarea

Aproape toate intreprinderile noi din Romania au un singur sediu. Proportia generala a noilor intreprinderi al caror sediu este locuinta managerului continua sa ramana inca mare. Intreprinderile noi din Romania cu mai multe sedii, prezinta ponderi mai ridicate fata de media pe tara in regiunile Nord-Vest, Sud-Muntenia si Bucuresti- Ilfov. Procentul intreprinderilor active nou create, pentru care locul principal de activitate este locuinta managerului, ia valori in anul 2009 intre 66,6% in regiunea Vest si 83,8% in regiunea Nord-Vest.

  • Domeniul de Activitate

Evolutia distributiei intreprinderilor noi active dupa activitatea desfasurata este prezentata la nivelul celor sase sectoare principale de activitate: industrie, constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante, alte servicii. In industrie ponderea noilor aparitii, 14,5%, este in crestere fata de anii anteriori. Apare o crestere a ponderii sectoarelor comert, hoteluri si restaurante, si alte servicii si o descrestere semnificativa a ponderii sectorului constructii, precum si a sectorului transporturi.

Pe regiuni, domeniul industrie este mai atractiv in regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest; constructiile sunt favorizate in regiunile Nord-Vest si Sud-Muntenia; comertul este domeniul majoritar de orientare a intreprinderilor din regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov; transporturile au ponderi mai ridicate in regiunea Nord-Vest, Vest si Sud-Vest; hoteluri si restaurante este un domeniu cu rezultate semnificative in regiunile Vest, Sud-Vest si Nord-Est; alte servicii au ponderi mult mai ridicate in regiunile Centru si Nord-Vest comparativ cu anul precedent.

Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate, observandu-se totusi o descrestere fata de anul 2008 de aproape 0,5 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple; la nivel regional, o crestere semnificativa a intreprinderilor cu activitati multiple, avand regiunea Sud-Muntenia si o descrestere semnificativa regiunea Nord-Est.

Dificultati privind cererea si oferta

Proportia intreprinderilor noi care nu intampina dificultati in obtinerea contractelor inregistreaza o crestere in anul 2009 comparativ cu anul 2008, datorita ponderii ridicate din regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest. Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman lipsa de resurse, fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti si accesul limitat la credite.

Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt, in anul 2009, concurenta prea mare si clienti cu fonduri reduse.

La nivel regional, din punct de vedere al dificultatilorlegate de oferta, regiunea Sud-Est are cea mai inalta pondere a cauzei "lipsa de resurse" (97.0%) ; regiunea Nord-Est are cea mai mare pondere a cauzei "acces limitat la credite" (58.9%) ; iar regiunea Vest are cea mai mare "lipsa de tehnologie" (30.5%), precum si "lipsa de materii prime" (17.9%). In ceea ce priveste dificultatile legate de cerere (Tabelul 15 din Anexa B), regiunea Sud-Est declara cea mai inalta pondere pentru "clienti cu fonduri reduse "(90,0%); regiunea Bucuresti-Ilfov are cea mai mare pondere la "concurenta mare" (92,0%) ; iar regiunile Nord-Est si Vest au cea mai ridicata pondere la "inabilitate in marketing" (38,0%, respectiv 37,0%).

  • Caracteristicile fondatorului/managerului

In anul 2009, proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou create, cu varsta intre 40-44 de ani, are o crestere usoara de 2.8 puncte procentuale fata de anul 2008, cea cu varsta mai mica de 30 de ani are o descrestere de 3.1 puncte procentuale fata de anul 2008, celelalte grupe de varsta prezentand usoare descresteri sau cresteri a ponderilor fata de situatia din anul 2008. La nivel regional, variatia in jurul mediei este relativ scazuta, regiunea Nord-Est are o crestere cu 3.1 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 30-39 de ani, regiunea Sud-Vest la grupa de varsta <30 de ani are o descrestere cu 4,5 puncte procentuale fata de medie, iar regiunea Sud Muntenia are o descrestere cu 2,2 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 45-49 de ani.

Anual, peste jumatate din intreprinderi au fondatori/manageri barbati. Proportia de femei fondatori/manageri este in jur de o treime (o usoara crestere fata de anul 2008), cel mai mare procent 39,5% inregistrandu-se in anul 2009. Cea mai scazuta pondere a femeilor fondatori/manageri se afla in regiunea Centru, iar cea mai ridicata pondere in Sud- Est.

Distributia noilor companii in functie de fondul educational al fondatorului/managerului, prezinta o schimbare structurala intre perioadele 1995-2000 si 2001-2009. Pana in 2001 ponderea intreprinderilor nou create de intreprinzatori cu nivel educational primar reprezinta aproximativ 5%, nivelul de educatie profesional (vocational) aproximativ 30%, nivelul de educatie gimnazial aproximativ 40% si nivelul liceal si universitar in jur de 25%. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii trei ani depasind 50%. Categoriile de studii liceale si universitare apar cu ponderi mai mari pentru intreprinderile localizate in regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest in anul 2009.

Pana in anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor/ managerilor care au fost in categoria "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora pana la nivelul de aproximativ 50%, in paralel cu cresterea ponderii celor ce provin din "muncitori calificati" sau "functii tehnice". In anul 2009 se observa o tendinta de echilibru intre categoriile muncitori calificati si muncitori necalificati si o crestere la categoria profesii tehnice comparativ cu anul anterior.

Pe plan regional, in anul 2009, regiunea de Sud-Est are cel mai mare procent al fondatorilor/ managerilor de intreprinderi, care au fost in categoria de "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cele mai mari proportii de "profesii tehnice" si cele mai mici proportii de "muncitori calificati".

  • Investitii

Ponderea noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza incepand cu anul 2002 in jurul valorii de 25%. In anul 2009 scazand la valoarea de 12.9% (Tabelul 22 din Anexa A). Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov, iar cele mai ridicate ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Vest si Sud Muntenia (Tabelul 20 din Anexa B).

  • Ponderea intreprinderilor active

Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In anul 2009 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%. Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 17% si este comparativa cu cea din anul 2003. Ponderea intreprinderilor inca inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 20.0% .

Regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Est prezinta cea mai inalta rata (70,4%, respectiv 65,3%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare, iar cea mai inalta rata de desfiintare a intreprinderilor este prezenta in regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov (24,8%, respectiv 19,5%).

Sursa datelor: INSSE