Cel mai mare grup de lobby bancar din lume- Institute of International Finance (IIF)- a pledat luni intr-o scrisoare remisa conducerii FMI pentru o austeritate mai redusa in Europa si pentru resurse financiare comune mai mari. "Accentul pus atat de puternic pe austeritatea fiscală, deşi într-o anumită măsură necesar pentru ţările aflate în dificultate, devine excesiv atunci când este utilizat pe o scara prea larga. Aceasta austeritate a contribuit deja la o contracţie puternică a cererii interne în zona euro", scrie presedintele IIF în scrisoarea sa semi-anuala către statele membre ale Fondului Monetar Internaţional.

Citeste in atasament textul integral al scrisorii

Oficialul IIF a mai precizat ca este important să se meargă dincolo de simpla disciplina bugetară, iar angajamentele statelor sa fie orientate catre o consolidare fiscală treptată si diferenţiata între ţările slăbite si cele care inregistreaza surplus, cum este cazul Germaniei.

IIF este organizaţia care a reprezentat creditorii privaţi cu care Grecia a negociat ştergerea a mai mult de 100 de miliarde de euro din datoria ei.

Un "default dezordonat" al Greciei ar impune ajutor extern pentru Spania şi Italia şi ar cauza pagube de peste 1.000 miliarde euro la nivelul zonei euro, avertiza un document anterior redactat de acelasi Institute of International Finance. Institutul reprezintă peste 450 de companii de servicii financiare din întreaga lume.

Charles Dallara, în vârstă de 62 de ani, a trăit doi ani în Grecia în anii 1970 ca angajat al Marinei SUA. Dallara a fost director executiv al uneia dintre cele mai influente, dar şi controversate, bănci americane, JPMorgan. El a fost angajat al administraţiilor preşedinţilor Bush şi Reagan şi este un veteran al crizelor datoriilor suverane din anii '80 şi '90, scrie publicaţia elenă Ekathimerini. Dallara, director general al IIF din 1993, a ajutat la crearea de noi obligaţiuni pentru statele din America de Sud care au intrat în incapacitate de plată în anii '80. Despre criza din Grecia, el spune că este mult mai dificil de rezolvat decât cea din America Latină.