Investitorii americani ar putea fi incurajati sa vina in Romania, insa acestia sunt impiedicati de lipsa de transparenta a sistemului de achizitii publice, in conditiile in care 90% dintre romani considera ca acesta este corupt, a declarat, marti, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, la o dezbatere organizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP) privind problemele sistemului national de achizitii publice.

"Dorim sa vedem mai multi investitori americani in Romania, dar daca 90% dintre romani nu cred in sistemul de achizitii publice, de ce ar face-o investitorii americani?", a spus ambasadorul SUA la Bucuresti, citat de Agerpres.

Potrivit unui studiu realizat de IPP, aproape 90% dintre romani cred ca procesul de achizitii publice din Romania este unul corupt.

De asemenea, oficialul american a precizat ca toate achizitiile publice ar trebui sa fie realizate intr-un sistem electronic transparent, un standard greu de atins pentru Romania, dar necesar.

"Competitia corecta si transparenta in achizitiile publice este esentiala, prin urmare caietele publice pentru aceste achizitii trebuie pregatite astfel incat sa se asigure o competitie libera, nedeformata, pentru ca entitatile care fac achizitiile sa obtina cele mai bune oferte pentru banii contribuabililor. Salut curenta revizuire a caietelor de sarcini pentru achizitiile din sectoare cheie pentru tratarea apelor uzate, energie si infrastructura. Este vital ca licitatiile pentru achizitiile publice sa fie neutre din punct de vedere tehnologic, astfel incat furnizorii de tehnologie de ultima ora sa poata concura corect cu cei cu care s-au incheiat anterior contractele atunci cand prezinta oferta pentru achizitii publice", a afirmat Gitenstein.

De asemenea, acesta a precizat ca toate ministerele ar trebui sa realizeze achizitii publice in sistem electronic.

"Toate ministerele trebuie sa realizeze achizitii publice intr-un sistem transparent. Astept cu nerabdare extinderea sistemului electronic de achizitii publice dincolo de faza de documentatie aferenta ofertei. Facand public si modul in care sunt aplicate contractele de achizitie se va asigura transparenta deplina, de la faza de oferta, pana la cea de aplicare a prevederilor contractului. Odata extins si imbunatatit sistemul electronic de achizitii publice, este, de asemenea, important ca toate entitatile care efectueaza aceste achizitii, inclusiv companiile de stat, autoritatile centrale si locale si beneficiarii fondurilor structurale, sa il utilizeze la intregul sau potential in efectuarea de achizitii. Incurajez toate entitatile publice sa continue consultarile deschise cu reprezentantii companiilor si ai organizatiilor de afaceri", declarat Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a precizat ca Romania trebuie sa se orienteze in dezvoltarea sistemului national de achizitii publice in functie de exemplele altor state.

"Valorificand competentele si cunostintele lor, veti reusi sa imbunatatiti si mai mult sistemul electronic de achizitii publice si sa continuati reformele reglementarilor in domeniul achizitiilor publice", a spus acesta.