Datele privind comertul exterior al Chinei pentru luna martie au aratat un tablou mix in ceea ce priveste cresterea economica din cea de-a doua economie a lumii, relateaza BBC. Exporturile au crescut in martie cu 8,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai mult decat se asteptau analistii, indicand faptul ca este posibil ca cererea globala sa isi fi revenit.

De asemenea, importurile au crescut cu 5,3%, in scadere fata de saltul de 39,6% inregistrat luna trecuta, majorand temerile cu privire la incetinirea cererii interne.

Aceste date vin intr-o perioada in care China incearca sa isi incurajeze consumul intern in efortul de a-si reechilibra cresterea economica.

"Exista unele dovezi ca cererea interna prezinta unele semne de temperare comparativ cu anul trecut. Impulsul de crestere s-a temperat datorita inaspririi conditiilor monetare de anul trecut si inca simtim impactul acesteia asupra economiei", a afirmat Rajiv Biswas de la IHS Global pentru BBC.

Succesul sectorului exporturilor a reprezentat pentru economia Chinei una din pricipalele surse de crestere in ultimii ani. Cu toate acestea, problemele economice au dus la incetinirea unora dintre cele mai mari piete de export ale Chinei, precum SUA si Europa, afectand sentimentul consumatorilor din aceste regiuni si reducand cererea pentru bunurile chinezesti. Acest lucru a dus la o crestere a ingrijorarilor cu privire la economia Chinei care, fiind dependenta de exporturi, poate fi afectata de contractia din celelalte regiuni.

"Economia globala nu este in colaps. Inca vedem o cerere pentru exporturile chinezesti, in ciuda problemelor din zona euro. Faptul ca exporturile cresc in continuare este un semnal pozitiv", a spus Biswas.

Aceasta a explicat ca recenta recuperare a economiei americane a ajutat la cresterea increderii consumatorilor, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra exporturilor chinezesti spre SUA. In acelasi timp China a incercat sa exploateze cresterea rapida a pietelor emergente, o miscare despre care analistii spun ca ajuta la compensarea cererii scazute de pe pietele statelor dezvoltate.

Incertitudinea care a caracterizat economia globala in ultimii ani a dus la o schimbare a politicilor de crestere economica din China. Confruntata cu o incetinire a cererii globale pentru exporturile sale, Beijingul a incercat sa sprijine consumul intern pentru a sustine un ritm ridicat de crestere, iar autoritatile au relaxat politica monetara in incercarea de a stimula cererea.

Banca centrala chineza a redus deja rata rezervelor minime obligatorii de doua ori in ultimele luni pentru a incuraja creditarea si analistii au afirmat ca cifrele slabe ar putea conduce in continuare si la alte masuri din partea bancii.

"Cifrele sunt de asteptat sa convinga decidentii sa relaxeze politica monetara pentru a stimula sectorul intern al economiei", a mentionat Dariusz Kowalczyk de la banca Credit Agricole.