Tribunalul Bucuresti a decis, printr-o sentinta irevocabila, ca Raiffeisen Bank sa achite o amenda de 8 milioane de lei Consiliului Concurentei, pentru furnizarea de informatii inexacte. Amenda a fost redusa de la 14 milioane de lei, suma solicitata de Consiliul Concurentei, neputandu-se dovedi inexactitatea tuturor informatiilor. Instanta "dispune reducerea cuantumului amenzii aplicate prin procesul verbal nr.2568/20.04.2010 de la 0,7% la 0,4% din cifra de afaceri totala aferenta anului financiar 2009, respectiv de la 14.006.712 lei la 8.003.835,42 lei. Obliga intimatul la plata cheltuielilor de judecata catre recurenta in cuantum de 20.000 lei. Irevocabila", se arata in sentinta data de Tribunal. Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul atacului asupra leului din octombrie 2008.

Consiliul Concurentei poate amenda, potrivit legii, agentii economici cu pana la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informatii inexacte in cadrul investigatiilor pe care acesta le desfasoara.

"Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie pentru a sanctiona aceste practici. Furnizarea de informatii inexacte ne impiedica in desfasurarea investigatiilor pe care le avem in derulare", declara la momentul deschiderii investigatiei presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In iunie 2009, Chiritoiu a declarat ca institutia investigheaza daca bancile din Romania s-au inteles intre ele privind stabilirea nivelului dobanzilor.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a reactionat atunci afirmand ca institutia se inseala sustinand ca bancile s-au inteles in privinta majorarii dobanzilor, intrucat acest comportament este generat de un fenomen de piata numit "simpatia preturilor".

"In opinia noastra, incalcarile invocate de Consiliu nu exista: reprezentantii bancii au oferit absolut toate informatiile si documentele solicitate. Dupa mai bine de un an de zile, anchetatorii au revenit cu nu mai putin de cinci cereri de informatii suplimentare, la care am raspuns amanuntit. Banca noastra nu a furnizat informatii inexacte; faptul ca investigatorii au o intelegere diferita de cea a specialistilor bancari despre unele informatii nu poate fi retinut in culpa noastra", a declarat Daniel Nicolaescu, directorul Directiei Juridic si Guvernanta Corporativa la Raiffeisen Bank.

La anuntarea investigatiei, ca urmare a unei autosesizari, autoritatea de reglementare in domeniul concurentei sustinea ca investigatia are la baza suspiciuni privind un posibil schimb de informatii, precum si "anumite conduite comerciale".

Raiffeisen Bank Romania este detinuta in proportie de 99,49% de Raiffeisen International. Grupul Raiffeisen a inceput sa opereze in Romania in 1997, iar in 2001 a achizitionat Banca Agricola.

Profitul net al Raiffeisen Bank a scazut anul trecut cu mai mult de jumatate, la 74 milioane euro, de la 165 milioane euro in 2008, iar activele au stagnat in jurul valorii de 4,6 miliarde euro.