Cresterea economica a Chinei s-ar putea situa la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani in 2012, pe fondul recuperarii greoaie a economiei globale, care va determina redecerea exporturilor, a investitiilor si a consumului intern, potrivit previziunilor Bancii Mondiale, citate de Bloomberg.

Institutia internationala a redus estimarea de crestere economica a Chinei la 8,2 procente de la valoarea de 8,4%, estimata in ianuarie, arata raportul publicat joi la Beijing.

Cea de-a doua economie a lumii a pierdut din viteza in primul trimestru, raportul biroului de statistica ce va fi publicat vineri fiind asteptat sa confirme cea mai mica rata de crestere din ultimii trei ani, conform unui sondaj Bloomberg.

"Cu o incetinire a economiei pe termen scurt, provocarea politicii este de a se asigura ca acest lucru continua intr-o perspectiva graduala", a afirmat Banca Mondiala (BM).

"Exista un spatiu suficient al politicii pentru a facilita o ajustare ordonata si pentru a reduce riscurile, daca acestea se vor materializa."

In aceasta luna, premierul Wen Jiabao a pledat pentru sprijinirea investitiilor in infrastructura, asigurand o lichiditate 'rezonabila' si sporirea platilor la export, pe fondul scaderii cererii interne si externe din ultimul trimestru.

Banca centrala a redus din noiembrie de doua ori ratele rezervelor minime obligatorii si un sondaj efectuat de Bloomberg luna trecuta a evidentiat ca economistii previzioneaza mai multe reduceri in acest an.

De asemenea, BM spune ca guvernul ar trebui sa isi creasca cheltuielile bugetare pentru a sustine consumul si rezervele minime obligatorii ar trebui sa fie reduse pentru a relaxa creditarea.

"In acest mediu foarte volatil" guvernul trebuie sa fie "foarte flexibil, sa priveasca la cifrele publicate de la luna la luna si sa fie gata sa actioneze", a adaugat Ardo Hansson, economistul sef al BM pentru China, atunci cand a fost intrebat cum comenteaza reducerea rezervelor minime.

Spatiul pentru reducerea ratelor dobanzii de referinta poate fi limitat deoarece o asemenea masura "poate crea germenii pentru presiunea inflationsta si activitati speculative mai tarziu", a afirmat institutia.

De la cresterea din luna iulie a anului trecut, banca centrala a Chinei a mentinut neschimbate ratele dobanzii.

Scadererea ratelor dobanzii ar trebui sa fie ultima masura de stimulare a cresterii pentru ca acestea sunt la un nivel relativ redus in prezent, a notat Hansson.

Rata dobanzii de referinta la imprumuturile pe un an este de 6,56%, in timp ce la depozite, pe aceeasi perioada, este de 3,5%. Rata media a inflatiei in China a fost de 3,8% in primul trimestru din 2012 si de 5,4% in anul 2011. In acest an BM se asteapta la o inflatie de 3,2%, din cauza incetinirii cresterii, a reducerii influentei preturilor bunurilor si scaderii activitatii pe piata imobiliara.

O sporire a comertului mondial in anul urmator ar putea conduce la o recuperare modesta a expansiunii Chinei, spune Banca Mondiala, care si-a majorat estimarile de crestere economica pentru 2013 la 8,6%, de la valoarea de 8,3% prognozata in ianuarie.

Surplusul comercial al Chinei poate scadea la 3,1% din PIB in acest an, de la 3,4% in 2011, in timp ce excedentul de cont curent va creste la 3%, de la 2,8%, conform BM.

China a inregistrat in luna februarie cel mai mare deficit comercial din 1989, in conditiile in care importurile au explodat.

Inrautatirea excedentului comercial va conduce la o acumulare mai scazuta de rezerve valutare straine si la o apreciere mai lenta a monedei nationale, intr-un context in care mediul extern pune presiune pe volumul si preturile exporturilor, mentioneaza BM.

De asemenea, China se va confrunta si cu o incetinire "structurala" a PIB-ului, pe fondul ajustarii modelului de crestere economica si schimbarilor demografice majore, inclusiv imbatranirea populatiei si reducerea fortei de munca, spune BM. Aceasta a citat estimari conform carora rata medie de crestere va ajunge la 5% pana in 2030, de la o medie de 8,5% intre 2011 si 2015. Rata medie de crestere economica a Chinei a fost intre 2007 si 2011 de 10,5% pe an.

Aceasta moderatie din China, care reprezinta 80% din PIB-ul agregat al economiilor emergente din Asia de Est, "distorsioneaza" tabloul economic regional, afirma BM, in raportul publicat joi.

Cresterea din tarile in dezvoltare din regiunea Asiei de Est si Pacificului poate incetini la 7,8% in acest an, de la 8,2% in 2011. Cu exceptia Chinei, expansiunea va accelera la 5,5% de la 5,2% datorita unei "puteri suficiente" a cererii interne din unele economii, estimeaza institutia.