Costurile de imprumut ale Italiei au crescut, semn al reaparitiei ingrijorarilor investitorilor fata de capacitatea acestei tari de a-si reduce nivelurile ridicate ale datoriei, relateaza BBC. De asemenea, datele publicate cu privire la piata muncii din Grecia arata ca rata somajului din statul elen a ajuns la 21,8% in ianuarie.

La emisiunea de titluri pe trei ani, Italia a platit o rata a dobanzii de 3,89%, in crestere fata de ultima emisiune similara desfasurata luna trecuta. Randamentele titlurilor italiene inregistrase o scadere in ultimele luni, insa pietele privesc din nou nervoase spre capacitatea Italiei si Spaniei de a-si respecta tintele de deficit.

In acelasi timp, ultimele cifre din Grecia arata o crestere a ratei somajului. Numarul somerilor a crescut cu 32.331 in ianuarie comparativ cu luna decembrie a anului trecut, iar rata somajului a ajuns la 21,8%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand rata somajului se gasea la 14,8%, numarul somerilor a crescut cu 363.369.

Statisticile publicate joi arata o crestere usoara a productiei industriale in zona euro, care s-a majorat cu 0,5% in februarie comparativ cu luna precedenta. Fata de februarie 2011, productia industriala a scazut cu 1,8%.

Revine spectrul crizei datoriilor suverane

Ingrijorarile legate de piata datoriilor suverane din zona euro au revenit in aceasta saptamana, iar bursele europene au scazut brusc marti. Noile guverne din Italia si Spania au anuntat reduceri consistente ale cheltuielilor pentru a incerca sa atinga tintele de deficit si pentru a reduce costurile de imprumut de pe pietele monetare internationale, insa investitorii nu au fost convinsi ca aceste tinte vor fi respectate. Din acest motiv, au cerut rate ale dobanzii mai ridicate pentru a imprumuta Italia.

"Mediul de finantare devine mai ostil pentru periferie", a spus Michael Leister, de la DZ Bank.

De asemenea, criza datoriilor din zona euro continua sa aiba un impact negativ asupra comertului global, conform raportului Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Organizatia a spus joi ca asteapta o crestere a exporturilor globale de doar 3,7% in acest an, ritm inferior celui din 2011, cand s-a inregistrat o crestere de 5%, si din 2010, cand comertul global a avut o expansiune de 13,8%.

"Au trecut mai mult de trei ani de la colapsul comercial din 2008-2009, insa economia globala si comertul raman fragile", a afirmat seful OMC, Pascal Lamy.