Islanda este pe cale de a iesi din criza economica profunda in care se gaseste din anul 2008, insa recuperarea este moderata si sub amenintarea conditiilor externe si interne, conform unui raport al Fondului Monetar International publicat joi si citat de AFP.

"Islanda a iesit progresiv din recesiunea puternica post-criza (...) Prognozele arata o recuperare moderata insa riscurile provin de la amenintari atat interioare cat si exterioare" a precizat FMI, subliniind ca in prezent cresterea economica a fost sprijinita de cererea interna si de reducerea somajului.

"Insa inflatia ramane ridicata", noteaza raportul, care spune si ca "toate sectoarele economiei sunt puternic indatorate, iar consolidarea fiscala poate avea un ritm mai lent decat se astepta", precizeaza raportul, pledand pentru "masuri fiscale aditionale de 0,5% din PIB".

In ceea ce priveste politica monetara, din cauza "unei presiuni inflationiste persistente (...) rata dobanzii trebuie majorata", a indicat FMI.

Pe 21 martie, banca centrala islandeza (Sedlabanki) a majorat rata dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, pe fondul unei rate anuale a inflatiei care a ajuns la 6,3% in martie, departe de obiectivul vizat de banca, de 2,5%.

FMI recunoaste ca eliminarea controalelor capitalurilor reprezinta o mare provocare politica "avand in vedere importanta fondurilor blocate/restrictionate" si care trebuie facuta "gradual si cu precautie" pentru a proteja stabilitatea financiara a tarii.

Guvernul a planificat o mentinere a controlului capitalurilor impus, din noiembrie 2008 pana in anul 2015, insa Parlamentul a votat in septembrie pentru o lege care va permite eliminarea controlului in 2013 sau mai devreme, daca este posibil.

Raportul FMI felicita Islanda pentru progresul semnificativ realizat in ceea ce priveste restructurarea datoriei gospodariilor si intreprinderilor, insa subliniaza ca datoria gospodariilor cantareste in continuare foarte mult.

In cele din urma, FMI solicita eforturi suplimentare pentru a reduce vulnerabilitatile din sistemul bancar.

Cufundata brusc in criza in toamna anului 2008 din cauza prabusirii unui sistem bancar hipertrofiat, Islanda a supravietuit datorita asistentei financiare din partea FMI asociata si cu alte state europene.

In schimbul ajutorului din partea Fondului, de 1,64 miliarde de dolari la cursul de schimb actual, autoritatile islandeze au trebuit sa implementeze un program de reforme destinat asanarii finantelor publice ale tarii, sub controlul FMI, program incheiat la 31 august. De asemenea, in martie, Reykjavik-ul a rambursat anticipat catre FMI 338,7 milioane de euro, suma care era scadenta in anul 2013.