Avocatul poporului ancheteaza Institutul Cantacuzino pentru ne-producerea unor vaccinuri, se arata intr-un comunicat remis HotNews.r. "Dupa mai multe luni de zile, in cadrui institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie, referitoare la neproducerea unor vaccinuri: (stafilococic D - in dilutii produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic), de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si o afectare, intr-o anumita masura, a sigurantei nationale a Romaniei", se arata in comunicat.

Citeste si "Fantoma de la Institutul Cantacuzino

"O asemenea stare de lucruri are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor mentionate. Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate ca am solicitat de circa doua saptamani informatiile necesare, institutul nu a comunicat nimic in acest sens. Potrivit prevederilor art. 59 alin. (2) din Constitutie, autoritatile publice sunt obligate sa asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar in exercitarea atributiilor sale, dar acest sprijin nu ne-a fost acordat nici de Institut, nici de Ministerul Sanatatii si nici de alte autoritati publice cu mare responsabilitate in societatea romaneasca. De altfel, in acest sens, in luna februarie 2012, am avut o intrevedere cu domnul Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii, intrevedere care a ramas fara niciun rezultat, in timp ce situatia vaccinurilor s-a agravat continuu. Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate, odata cu venirea primaverii a aparut necesitatea vaccinului antiviperin, care nu se mai produce nici el", mai arata documentul.

Ca urmare, se mai precizeaza in text, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera interna sau/si externa. Consecintele asupra bugetului sunt si vor fi evident negative. Desigur ca, Avocatul Poporului a luat o serie de masuri, printre care discutarea acestei grave probleme cu doi academicieni ai Academiei de Stiinte Medicale si solicitarea presedintelui acestei academii de a se organiza o dezbatere pe tema in discutie. Aceste discutii si dezbateri le consideram si avem speranta ca vor fi benefice pentru clarificarea necesitatii producerii vaccinurilor in cauza, al caror numar se ridica in prezent la circa 300. Pentru a raspunde eventualelor interpelari, trebuie sa mentionam ca neindeplinirea de care Institutul Cantacuzino a unor conditii impuse de Uniunea Europeana trebuie sa fie imputata celor care aveau sarcini in acest sens. In acelasi timp, ar fi trebuit deja sa se demareze procedurile prevazute de reglementarile europene, ceea ce nu s-a facut, dar speram ca macar in viitorul apropiat sa se initieze demersuri in acest scop. Ce este de faicut? Credem ca este necesar ca Ministerul Sanatatii sa ia masurile de rigoare cat mai urgent, iar intre acestea ar trebui sa se regaseasca si imbunatatirea managementului Institutului Cantacuzino. Aceasta atitudine a Ministerului Sanatatii este necesara si pentru situatia sociala din interiorul Institutului Cantacuzino. Avocatul Poporului va continua ancheta sa proprie, referitoare la incetarea producerii vaccinurilor, si in final, fata de situatia grava care s-a creat, va trebui sa emita o recomandare celor care au obligatii in procesul de producere a vaccinurilor.