Investitiile straine directe (ISD) din China au scazut in martie pentru a cincea luna consecutiv intr-o economie care este deja in incetinire, limitand astfel perspectiva aprecierii yuanului si readucand ingrijorarile privind inrautatirea crizei datoriilor din Europa, relateaza Bloomberg. De asemenea, din cauza cresterii salariilor si a altor costuri, unele companii aleg sa isi orienteze investitiile in afara tarii.

Investitiile atrase au avut un declin de 6,1% in luna martie fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Ministerul Comertului marti, la Beijing, dupa scaderea de 0,9 procente inregistrata luna trecuta. Aceasta este cea mai lunga perioada de scadere a ISD de la inceputul crizei globale.

Economia chineza a avut in primul trimestru din 2012 cea mai mica expansiune din ultimii trei ani si o largire a bandei de tranzactionare a yuanului in aceasta saptamana arata ca guvernul poate sa tolereze o mai mare fluctuatie a monedei in fata dolarului. Perspectivele pentru investitii sunt in continuare sumbre din cauza crizei din Europa care persista si cresterii competitiei din partea altor state in dezvoltare care sunt in lupta pentru banii straini, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Shen Danyang.

"Acest lucru ilustreaza reducerea atractivitatii tarii pentru oamenii de afaceri straini pe fondul monedei puternice si a costurilor mai ridicate cu forta de munca", a precizat Dariusz Kowalczyk, strateg al Credit Agricole CIB, din Hong Kong.

"Declinul investitiilor directe va reduce in continuare surplusul extern al Chinei si va scadea presiunea de apreciere a yuanului", a adaugat acesta.

Yuanul a crescut cu 0,17% marti, la 6.3045 per dolar, dupa ce banca centrala a stabilit o rata zilnica de referinta mai puternica. Moneda a avut primul declin trimestrial din 2009 in primele trei luni din 2012.

Pe ansamblul primului trimestru din 2012 ISD au scazut cu 2,8% fata de acelasi trimestru al anului precedent, la 29,48 miliarde de dolari, a mentionat ministerul, dupa o crestere de 29,4% in aceeasi perioada a anului trecut. Investitiile in anul 2011 au crescut cu 9,7% la un nivel record, de 116 miliarde de dolari. Kowalczyk a estimat o crestere de 123 de miliarde de euro in 2012.

In primul trimestru, ISD atrase din UE au scazut cu 31,2% fata de primul trimestru din 2011, la 1,4 miliarde de dolari, a spus ministerul astazi. In acelasi timp investitiile din SUA au crescut cu 10,1%, la 893 de milioane de dolari.

Economia Chinei a crescut cu 8,1% in primul trimestru fata de acelasi trimestru din 2011, a anuntat guvernul saptamana trecuta. Chiar daca este cel mai mic ritm de crestere din ultimii aproape trei ani, economia va creste in continuare in 2011 cu o rata mai mult decat dubla fata de rata de crestere medie globala si de patru ori mai mare fata de ritmul de crestere a SUA, conform estimarilor FMI din ianuarie.

Ford Motor Co. si Honda Motor Co. au afirmat luna aceasta ca planuiesc sa exploateze in continuare cresterea cererii din China, cea mai mare piata auto din lume. Producatorul auto american a anuntat investitii de aproximativ 600 de milioane de dolari pentru a creste capacitatea la una dintre intreprinderile producatoare de masini pentru pasageri, in timp ce compania japoneza a precizat ca va adauga mai multe modele si poate crea un centru de cercetare.

Chiar daca investitiile in China au scazut, cheltuielile facute in exterior de chinezi pentru a construi noi intreprinderi si pentru a cumpara active au crescut. In primul trimestru din 2012 investitiile non-financiare externe au explodat cu 94,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 16,55 miliarde de dolari.

De asemenea, unele companii chineze investesc peste granite din cauza cresterii salariilor si a altor costuri care reduc marjele de profit in China, a mentionat purtatorul de cuvant al ministerului.