Guvernul ungar a propus Parlamentului, in noaptea de marti spre miercuri, modificarea legii Bancii Centrale, pentru a debloca discutiile cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International vizand obtinerea unui imprumut financiar, relateaza AFP.

"Guvernul ungar a depus in Parlament modificarile asupra legii bancii centrale privind unele puncte contestate de Comisia Europeana", a afirmat ministerul Economiei, intr-un comunicat.

"Reprezentantii guvernului nu vor participa la sedintele Consiliului monetar de la banca centrala si acesta din urma nu va mai fi obligat sa trimita guvernului ordinea de zi a acestor reuniuni", a explicat ministerul.

In plus, unele prevederi ale legii, privind demiterea membrilor consiliului monetar si posibila sa disolutie in caz de introducere a monedei euro in Ungaria vor disparea din lege, a adaugat ministerul.

De asemenea, guvernul ungar a subliniat ca a fost depusa o modificare a Constitutiei, pentru a anula posibilitatea fuziunii dintre Banca Nationala Ungara (MNB) si organul de supraveghere a institutiilor financiare, PSZAF.

"Aceste modificari au fost trimise Comisiei Europene, care a luat la cunostinta", a mentionat comunicatul.

Luni a avut loc la Frankfurt, Germania, la sediul Bancii Centrale Europene (BCE), o reuniune tehnica intre reprezentantii guvernului maghiar, MNB, FMI, BCE si Comisia Europeana pentru a discuta modificarile avute in vedere de guvernul ungar.

La finalul lunii noiembrie 2011, ca urmare a cresterii ratei dobanzii la titlurile de stat si a deprecierii monedei nationale, Ungaria a solicitat un ajutor financiar de la FMI si UE cuprins intre 15 si 20 de miliarde de euro.

FMI si UE au impus insa ca o conditie preliminara revizuirea reformei bancii centrale si eliminarea articolelor care afectau independenta institutiei.

In timpul crizei financiare izbucnite in 2008 tara a fost salvata de la faliment printr-o linie de credit de 20 de miliarde de euro de la Banca Mondiala, FMI si UE.