Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a reafirmat miercuri sprijinul pentru crearea de euro-obligatiuni care sa permita punerea in comun a datoriilor tarilor membre ale zonei euro, o idee respinsa insa de cancelarul german Angela Merkel, informeaza AFP.

"Pentru a asigura o convergenta economica veritabila va fi necesara o punere in comun a datoriei publice" in zona euro, a declarat Jose Manuel Barroso in fata Parlamentului European de la Strasbourg.

Din punctul de vedere al Comisiei, proiectul euro-obligatiunilor nu poate fi pus in practica imediat si are nevoie de progrese concrete in ceea ce priveste reducerea deficitelor publice din aceste tari.

Barroso a adaugat ca Europa trebuie sa se pregateasca pentru "o munca de lunga durata" in ceea ce priveste rezolvarea crizei datoriilor.

Favoritul sondajelor pentru alegerile prezidentiale din Franta, socialistul Francois Hollande, sustine in programul sau ideea euro-obligatiunilor. La fel si presedintele Eurogrupului, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Euro-obligatiuni comune, sau cel putin pentru cateva tari din uniunea monetara, sunt considerate de multi economisti drept singura cale durabila de rezolvare a crizei datoriilor si de stabilizare a zonei euro, permitand statelor mai fragile sa fie protejate de catre statele mai puternice.

Cancelarul conservator german si-a exprimat insa clar refuzul. Angela Merkel a precizat ca un asemenea dispozitiv va incuraja "imoralitatea fiscala". Acesta se poate traduce de asemenea si intr-o crestere a costurilor de imprumut ale Germaniei, guvernul german finantandu-se in prezent la rate ale dobanzii ajunse la minim istoric pe piata obligatiunilor.