Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Pachetul anti-somaj al UE: facilitati fiscale, reguli in legislatie, reducerea restrictiilor la angajarea "strainilor" europeni. Expertii contraataca: politicile "ieftine" nu vor aduce mai multe joburi

Pachetul anti-somaj al Comisiei Europene stabileste planul de lupta cu acest fenomen pentru toate statele membre, inclusiv Romania. Cu 4 milioane de locuri de munca vacante si peste 24 de milioane de someri, tari lovite de austeritate si cu mari constrângeri bugetare, Bruxelles-ul cere guvernelor sa ia masuri pentru ca economiile lor sa produca joburi cat mai multe. Executivul comunitar sustine ca perspectivele economice pentru urmatoarele luni sunt sumbre iar "nivelul actual al somajului in UE este dramatic si inacceptabil". Astfel ca stimularea cererii pe piata muncii se va face prin subventii pentru angajarile care presupun crearea de noi locuri de munca, dar si printr-o mai mica impozitare a veniturilor salariale si mai mare accent pe taxele de mediu sau sustinerea activitatilor independente. Nu ar trebui neglijat potentialul economiei ecologice, in cadrul careia s-ar putea crea 20 de milioane de joburi pâna in 2020, e de parere Comisia. De asemenea, domeniul Sanatatii este unul in care este nevoie de planificare si prognoze mai bune pentru a corela mai bine cererea si oferta de specialisti. Medicii si asistentele voe avea in continuare foarte mare cautare pe pietele de munca europene, si vor exista aproximativ 7 milioane de locuri de munca suplimentare in acest domeniu pâna in anul 2020 ca urmare a nevoilor de inlocuire. Cat despre salarii, autoritatile Uniunii sustin stabilirea unor lefuri decente si care sa poata fi sustinute pe termen lung si evitarea capcanei salariilor scazute. In Romania, in prezent sunt peste 700 de mii de locuri de munca.

Ungaria: Guvernul renunta la prevederile legale care afectau independenta bancii centrale, pentru a obtine un credit de la FMI si UE

Guvernul Ungariei renunta la prevederile legale care afectau independenta bancii centrale, pentru a obtine un credit de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Astfel, executivul de la Budapesta a depus in Parlament modificarile asupra legii bancii nationale privind unele puncte contestate de Comisia Europeana. "Reprezentantii guvernului nu vor participa la sedintele Consiliului monetar de la banca centrala si acesta din urma nu va mai fi obligat sa trimita guvernului ordinea de zi a acestor reuniuni", a explicat ministerul economiei intr-un comunicat. In plus, unele prevederi ale legii, privind demiterea membrilor consiliului monetar si posibila sa disolutie in caz de introducere a monedei euro in Ungaria vor disparea din lege. De asemenea, guvernul ungar a subliniat ca a fost depusa o modificare a Constitutiei, pentru a anula posibilitatea fuziunii dintre Banca Nationala Ungara (MNB) si organul de supraveghere a institutiilor financiare. Ungaria a solicitat recent un ajutor financiar de la FMI si UE cuprins intre 15 si 20 de miliarde de euro.

Germania s-a imprumutat pe 2 ani la o rata a dobanzii care a ajuns la un nivel minim istoric, de 0,14%

Germania, considerata un "paradis al securitatii" pentru investitori, a imprumutat ieri aproximativ 4 miliarde de euro pe doi ani la cea mai mica dobanda platita vreodata. Rata dobanzii a fost de doar 0,14%, conform datelor publicate de Bundesbank. Oficialii nu s-au bucurat insa de ceea ce in alta tara ar fi fost considerat un succes, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, avertizand chiar ca aceste praguri nu pot fi bune pe termen lung si reflecta o stare de "profunda incertitudine". In ciuda acestui randament putin profitabil pentru investitori, cererea a fost ridicata, in total fiind oferita o suma de 7,6 miliarde de euro. Revenirea pe scena a crizei datoriilor si preocuparile din jurul Spaniei din ultima perioada au dus cu siguranta la consolidarea atractivitatii datoriei germane, considerata de investitori foarte sigura. Comparativ, Spania a platit marti pentru titlurile emise pe 18 luni o rata de 3,11%.