Criza creditelor a fost mai dura pentru antreprenorii si micile afaceri decat pentru firmele mari, conform unui studiu efectuat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Studiul, denumit Financing SMEs and Entrepreneurs: An OECD Scoreboard, a aratat ca intreprinderile mici si mijlocii care au apelat la un credit intre 2007 si 2010 au fost nevoite sa plateasca rate ale dobanzii mai mari decat marile companii. Conditiile de imprumut pentru IMM-uri au inclus scadente mai mici si cerinte mai mari pentru colateral.

Financing SMEs and Entrepreneurs 2012 | OECD Free preview | Powered by Keepeek Digital Asset Management

Desi rata dobanzii la imprumuturi pentru IMM-uri a fost pe un trend descrescator in timpul crizei financiare, diferenta dintre rata dobanzii pentru IMM-uri si firmele mari a crescut, inclusiv in perioada de usoara revenire economica din 2010.

Conditiile de creditare mai relaxate pentru marile companii sugereaza ca firmele mici au fost considerate mai riscante si cu perspective slabe de afaceri, mentioneaza raportul organizatiei internationale.

IMM-urile sunt motoare esentiale pentru cresterea economica, locuri de munca si coeziune sociala, conform OCDE. In multe state acestea reprezinta aproximativ 99% dintre firmele existente.

Accesul la finantare ramane una dintre cele mai mari provocari in constituirea, supravietuirea si cresterea firmelor mici. Analizand datele din 18 state raportul a gasit ca imprumuturile de afaceri catre IMM-uri s-au prabusit brusc in timpul recesiunii si, desi acestea au crescut relativ in 2010, in general nu au reusit sa atinga nivelurile din 2007.

Prabusirea cererii de bunuri si servicii din perioada crizei si conditiile mai dure de creditare au afectat serios fluxurile monetare si lichiditatea IMM-urilor, conducand in final la o amanare a platilor. Multe firme au fost fortate sa intre in faliment, contribuind astfel la prelungirea ratelor inalte ale somajului in mai multe regiuni.

Raportul OCDE umple un gol existent de mai mult timp in statisticile privind monitorizarea finantarii IMM-urilor prin indicatori comparabili. Tarile cuprinse in raport includ Canada, Chile, Danemarca, Finlanda, Franta, Unngaria, Italia, Coreea, Olanda, Noua Zeeilanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elvetia, Thailanda, Marea Britanie si SUA.