Primele sase luni ale anului 2012 s-ar putea incheia cu un bilant sumbru pentru economia Greciei: aproximativ o mie de intreprinderi mici inchise in fiecare saptamana, pe fondul gravei recesiuni care domina tara elena, a anuntat vineri Comisia Europeana, fiind citata de AFP.

"Grecia infrunta o criza economica si sociala fara precedent care se reflecta in situatia intreprinderilor mici si mijlocii: sase intreprinderi din 10 au avut o scadere a veniturilor in 2011 si 150.000 de angajati au fost concediati", a precizat Comisia Europeana, in marja vizitei pe care comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, a facut-o vineri la Atena.

Potrivit comunicatului, "se estimeaza ca in timpul primului semestru din 2012 pana la 1.000 de intreprinderi mici se vor inchide in fiecare saptamana", fara a oferi insa o prognoza si pentru numarul intreprinderilor care vor fi create in aceasta perioada.

Prin urmare, Comisia pledeaza in favoarea acordarii unui ajutor mai mare pentru aceste societati, persoanelor fizice autorizate si a intreprinderilor familiale, entitati care reprezinta cea mai mare parte a structurii economiei grecesti.

Din luna septembrie a anului trecut, Uniunea Europeana, prin intermediul grupului sau de lucru pentru Grecia, incearca sa identifice mijloace de rezolvare a crizei creditelor care afecteaza IMM-urile, in conditile in care bancile, deficitare, rupte de piete si dependente fata de BCE, au suspendat finantarea catre micile intreprinderi.

In martie, un fond special de garantare in valoare de 500 de milioane de euro a fost creat de UE pentru a favoriza, prin intermediul Bancii Europene de Investitii, acordarea unor imprumuturi pentru IMM-uri de pana la un miliard de euro.

Conform Comisiei Europene, in anul 2010 Grecia a avut 742.600 de mici intreprinderi, care aveau in total 2,5 milioane de salariati, reprezentand mai mult de 85% din totalul angajatilor din tara, un nivel record in UE.

Acestea au produs 35,3% din valoarea adaugata a tarii, comparativ cu 21,8%, cat este media la nivelul Uniunii Europene.

Totodata, avand in medie doar 14% dintre salariati in Grecia, fata de 33% in restul Uniunii, marile intreprinderi au participat cu 28% din valoarea adaugata, ceea ce subliniaza productivitatea redusa a micilor intreprinderi din Grecia, a afirmat Comisia.