Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) ar urma sa anunte, in urmatoarea sa reuniune, marti si miercuri, mentinerea dobanzii de politica monetara la cel mai redus nivel istoric, in vigoare din decembrie 2008, si sa continue pana in iunie operatiunea lansata in octombrie pentru reducerea ratelor dobanzilor pe termen lung, scrie AFP.

Dupa doua luni in care crearea de locuri de munca a fost robusta, angajarile au incetinit net in Statele Unite in martie, potrivit cifrelor oficiale.

La aproape trei ani de la inceputul relansarii, presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat, in 9 aprilie, ca economia americana este "departe de a-si fi revenit complet" din criza financiara.

Trei zile mai tarziu, vicepresedintele FOMC, William Dudley, afirma public ca, in ciuda unor performante incurajatoare in primul trimestru, Statele Unite nu au scapat deplin de amenintari.

Pozitiile exprimate de cei doi barbati ilustreaza curentul majoritar in cadrul comitetului si pledeaza pentru mentinerea actualei politici monetare.

Comunicatul care va fi publicat de comitet "nu ar urma sa prezinte schimbari majore in perceptia Fed asupra conjuncturii", crede Michael Gregory, economist la BMO Piete de capital.

Cresterea economica americana este asteptata sa atinga 2,5-3,0% in primul trimestru al anului. In acest context, previziunile lui Bernanke sunt asteptate cu mult interes.

Aceasta atitudine prudenta nu va atrage, cel mai probabil, modificarea angajamentului FOMC asumat in ianuarie de a mentine dobanda de referinta la un nivel "exceptional de redus" (ea fluctueaza intre 0 si 0,25%) cel putin pana la finele lui 2014.