Banca Europeană de Investiţii (BEI) incearca sa se protejeze impotriva unei iesiri a Greciei din zona Euro introducand in contractele de imprumut acordate firmelor elene, clauze legate de drahma, scrie eKathimerini. Potrivit sursei citate, prima asemenea clauza a fost introdusa in contractul semnat de BEI cu Public Power Corporation (PPC)- unul din gigantii energetici ai Greciei.

PPC a raportat aceste elemente de noutate Ministerului de Finanţe, care a discutat cu oficialii BEI si a aflat ca aceste conditii nu se refera doar la compania PCC, ci la orice firma din Grecia care ia bani de la BEI.

Surse BEI au declarat jurnalistilor eleni ca noile clauze legate de schimbarea monedei creditului vor fi incluse în toate contractele încheiate cu ţările care aplică programe de stabilitate economică (Grecia, Portugalia şi Irlanda) şi ca treptat, va fi extinse la toate ţările din zona euro.

Banca Europeana de Investitii este institutia de finantare a Uniunii Europene, avand un rol principal in procesul de integrare, dezvoltare echilibrata si coeziune sociala si economica a statelor membre. BEI directioneaza fonduri substantiale catre proiecte financiare de maxima importanta ale Uniunii Europene, in conformitate cu politicile si obiectivele acesteia.

In afara Uniunii Europene, BEI implementeaza componentele financiare si intelegerile stabilite in cadrul cooperarii si ajutorarii europene. BEI a fost creata in cadrul Tratatului de la Roma, membrii bancii fiind toate statele membre ale UE care au subscris la capitalul Bancii.