Rezultatele sondajului de conjunctura realizat de BNR in luna aprilie contureaza o perspectiva in usoara deteriorare in ceea ce priveste volumul activitatii industriale. Asteptarile devin optimiste in constructii, evolutia fiind insa atribuita in esenta ameliorarii conditiilor climaterice, se arata intr-o analiza a Bancii Nationale.

Volumul productiei industriale isi va tempera cresterea in termeni lunari, perspectiva fiind relevata atat de seria bruta, cat si de seria ajustata in functie de sezonalitate si de numarul de zile lucratoare (potrivit seriei neajustate, nu este exclusa chiar stagnarea productiei). Situatia nu se va imbunatati nici pe termen mai indelungat, in conditiile in care estimarile privind portofoliul total al comenzilor nu sunt favorabile - seria bruta releva o usoara scadere, iar seria ajustata indica stagnarea indicatorului. O imbunatatire a expectatiilor se poate observa in constructii, data fiind revenirea in plaja valorilor pozitive a soldurilor conjuncturale aferente productiei si comenzilor, insa evolutia se datoreaza in principal componentei sezoniere (soldurile ajustate ale opiniilor raman negative).

Insuficienta cererii isi va mentine influenta negativa asupra activitatii din ambele sectoare, factor invocat in proportie de 42 la suta in industrie si de 54 la suta in constructii. Blocajul financiar va continua sa afecteze sectorul constructiilor (pondere de 61 la suta). In industrie, raspunsuri de acest tip s-au regasit in cazul a circa 16 la suta dintre respondenti. Influente negative de amplitudine relativ scazuta vor continua sa exercite ratele inalte ale dobanzilor bancare, evolutia cursului de schimb al monedei nationale, dar si dificultatile intampinate in procurarea materiilor prime.

Companiile industriale vor opera noi reduceri ale dimensiunii personalului. Desi in usoara intensificare fata de intervalul anterior (data fiind inrautatirea soldului conjunctural, pana la -16 la suta), amplitudinea acestui proces va ramane moderata, avand in vedere ponderea ridicata a opiniilor in sensul stagnarii indicatorului (circa doua treimi). Imbunatatirea conditiilor de clima se va reflecta si in efectuarea de angajari in constructii (soldul conjunctural si-a inversat semnul: +22 la suta).

Aproximativ 93 la suta dintre respondentii din industrie si 86 la suta din numarul total al operatorilor din constructii nu intrevad modificari ale preturilor de productie in luna aprilie. In constructii insa, soldul opiniilor a ramas usor pozitiv (6 la suta), ceea ce indica posibilitatea unei cresteri marginale a indicatorului analizat. Seria ajustata releva cresteri usoare ale preturilor de productie in ambele sectoare economice.

In industrie, investitiile isi vor tempera panta ascendenta, reducerea soldului conjunctural pana la un nivel aproape nul semnaland chiar posibilitatea stagnarii indicatorului. Stabilizarea investitiilor este anticipata si de majoritatea operatorilor din constructii; cu toate acestea, nu este exclusa o restrangere marginala a indicatorului (sold conjunctural: -8 la suta). Rata profitabilitatii companiilor industriale nu se va modifica fata de luna precedenta; in constructii, redresarea activitatii se va reflecta in temperarea substantiala a declinului acestui indicator.

  • Intrerupere a cresterii productiei industriale; reluare a activitatii in constructii

In luna aprilie, volumul productiei industriale isi va tempera dinamica lunara, evolutia fiind relevata atat de seria bruta, cat si de cea ajustata in functie de sezonalitate si de numarul de zile lucratoare. Pentru constructii se intrevede o reluare a traiectoriei ascendente a productiei, datorata insa, in buna masura, caracterului sezonier al acestei activitati - soldul conjunctural a devenit pozitiv in cazul seriei brute (+27 la suta), dar a ramas in plaja valorilor negative in cazul seriei ajustate (-4 la suta, fata de -26 la suta in luna martie).

Portofoliul total al comenzilor adresate industriei va inregistra o usoara scadere; seria ajustata indica stagnarea indicatorului. Perspectiva pentru constructii se imbunatateste (+12 la suta, fata de -33 la suta), insa evolutia se datoreaza in principal componentei sezoniere.

O deteriorare a perspectivei privind comenzile totale se contureaza in industria mijloacelor de transport, activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde si in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (solduri conjuncturale cuprinse intre -32 si -47 la suta).

La polul opus se plaseaza industria materialelor de constructii, industria de prelucrare a lemnului, industria de masini, echipamente si aparate electrice si industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun (soldurile pozitive ale opiniilor variaza intre 25 si 63 la suta). Volumul comenzilor nu se va modifica in opinia a cel putin doua treimi din numarul total al respondentilor din subsectorul extractiv, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice

Comenzile pentru export se vor plasa pe un palier asemanator celui din luna martie, avand in vedere nivelul marginal pozitiv al soldului conjunctural (+3 la suta).

Analiza in structura releva deteriorarea anticipatiilor formulate de producatorii de mijloace de transport (-34 la suta, fata de +23 la suta in martie), in timp ce la extremitatea opusa se situeaza industria de prelucrare a lemnului, industria de masini, echipamente si aparate electrice si industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (solduri conjuncturale cuprinse intre +28 si +34 la suta). Nu se intrevad modificari ale indicatorului in opinia a peste 69 la suta din numarul total al companiilor din subsectorul extractiv, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria chimica, de prelucrare a cauciucului.

  • Activitatea ambelor sectoare continua sa resimta insuficienta cererii; constructiile afectate, in plus, de blocajul financiar

Opiniile formulate de participantii la sondajul de conjunctura indica mentinerea influentei negative imprimate de cererea deficitara asupra activitatii celor doua sectoare economice, acest factor fiind invocat in proportie de circa 42 la suta in industrie si de 54 la suta in constructii. Ramurile industriale cele mai afectate sunt industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, industria mijloacelor de transport, industria de masini, echipamente si aparate electrice, industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor (in proportie de cel putin 55 la suta in cadrul fiecarei ramuri).

Blocajul financiar isi va mentine influenta restrictiva asupra activitatii companiilor de constructii, in acest sens pronuntandu-se 61 la suta din numarul total al respondentilor. In industrie, opinii de acest tip au fost formulate de circa 16 la suta dintre participantii la sondaj, expectatiile cele mai pesimiste inregistrandu-se in industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, subsectorul extractiv si in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (ponderi cuprinse intre 30 si 49 la suta).

Influente negative de intensitate relativ scazuta vor continua sa exercite: (i) ratele inalte ale dobanzilor bancare (factor invocat de 23 la suta din numarul respondentilor din constructii si in proportii de 13 pana la 26 la suta de operatorii din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, industria de prelucrare a lemnului si din industria mijloacelor de transport), (ii) evolutia cursului de schimb al monedei nationale, factor semnalat indeosebi de respondentii din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (in proportie de 49 la suta), dar si (iii) dificultatile intampinate in procurarea materiilor prime (mai ales in industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si in industria de masini, echipamente si aparate electrice).

  • Trend moderat descendent al numarului de salariati in industrie; reluare a angajarilor in constructii

In luna aprilie, companiile industriale vor efectua noi disponibilizari, amplitudinea acestui proces urmand sa cunoasca o usoara intensificare comparativ cu intervalul anterior, in conditiile inrautatirii soldului negativ al opiniilor (de la -10 la -16 la suta). O evolutie similara este sugerata si de seria ajustata (soldul conjunctural a coborat la -13 la suta). Cu toate acestea, panta descendenta va ramane moderata, avand in vedere ponderea ridicata a operatorilor care nu estimeaza modificari ale numarului de angajati (circa doua treimi). Imbunatatirea conditiilor climaterice se va reflecta si in efectuarea de angajari in constructii (soldul conjunctural si-a inversat semnul: +22 la suta), traiectorie care nu se mentine insa in urma eliminarii influentelor sezoniere.

Tendinta descrescatoare a numarului de salariati din industrie va fi sustinuta, in principal, de amplificarea disponibilizarilor in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal si in subsectorul extractiv, dar si de operarea de noi ajustari de personal in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari (soldurile conjuncturale sunt cuprinse intre -41 si -82 la suta). Expectatii favorabile, de amplitudine modesta, se contureaza in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde (+20 la suta).

Indicatorul nu va inregistra variatii semnificative in opinia a cel putin 79 la suta din numarul total al respondentilor din industria mijloacelor de transport, industria de masini, echipamente si aparate electrice, industria de prelucrare a lemnului, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si din activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor.