Economia Greciei se va contracta mai puternic decat estimarea de 5% prognozata initial pentru acest an, a anuntat marti guvernatorul bancii centrale, citat de Reuters. Acesta a pus astfel si mai multa presiune pe cetatenii greci care deja se confrunta cu o austeritate adanca si cu o rata a somajului ajunsa la un nivel record.

Proiectia depaseste estimarile precedente facute de banca centrala in luna martie, cand se estima o scadere economica de 4,5%, dupa declinul de 6,9% din 2011. Grecia, care a apelat de doua ori la ajutor financiar extern, se afla in al cincilea an de recesiune.

Vorbind actionarilor la intrunirea anuala a bancii centrale, George Provopoulos, membru in Consiliul Guvernatorilor al Bancii Centrale Europene, a solicitat respectarea stricta a angajamentelor de reforma si ajustare fiscala pe care Grecia le-a stabilit cu partenerii din zona euro, spunand ca acestea sunt necesare pentru revenirea la o crestere economica sustenabila.

Atena trebuie sa recurga la si mai multa austeritate pentru a-si consolida finantele ca parte a noului pachet de salvare agreat anul acesta cu partenerii sai din zona euro si Fondul Monetar International, pentru a evita un faliment dezordonat, iar finantarea sa in cadrul acordului de 130 miliarde de euro va fi continuata doar daca obiectivele vor fi atinse.

Provopoulos a avertizat ca statutul Greciei de tara membra a zonei euro este pus in joc daca nu va reusi sa isi respecte angajamentele, in special dupa alegerile nationale care vor avea luna viitoare.

"Daca in urma alegerilor vor aparea dubii cu privire la vointa noului guvern si societatii de a implementa programul, perspectivele favorabile din prezent se vor inversa", a spus guvernatorul.

Grecia isi va alege noul guvern pe 6 mai.

Orice partid care va castiga trebuie sa decida reduceri de cheltuieli de 5,5% din PIB sau aproximativ 11 miliarde de euro pentru 2013-2014 si obtinerea a altor 3 miliarde printr-o mai buna colectare a taxelor pentru a continua primirea ajutorului, precizeaza FMI.

Imbunatatirea competitivitatii

Banca centrala previzioneaza ca deficitul contului curent al Greciei, un indicator-cheie care reflecta erodarea competitivitatii economice, va cobori la 7,5% din produsul intern brut in acest an, de la nivelul de 9,8% in 2011. In martie banca centrala previziona ca acest deficit va cobori la 7% din PIB in acest an.

"Scaderea asteptata a costului unitar cu forta de munca in 2012-2013, alaturi de trendul proiectat al preturilor, va conduce la o imbunatatire semnificativa a competitivitatii, contribuind la cresterea exporturilor si substituirea importurilor", a spus acesta.

Inflatia este preconizata sa incetineasca la 1,2% in acest an si poate cobori sub 0,5 procente in 2013. Cererea interna slaba si presiunile de scadere a salariilor vor reduce diferentialul de inflatie fata de celelalte state din zona euro.

Banca centrala estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2012 economia va recupera pana la trei sferturi din competitivitatea pierduta intre 2001-2009. Grecia a adoptat moneda euro in 2001 si s-a bucurat de o expansiune a consumului datorita costurilor reduse de imprumut.

Provopoulos a spus ca deficitul bugetar a scazut semnificativ dar ramane ridicat. Anul trecut Grecia si-a redus deficitul cu 1,2% din PIB, acesta ajungand la 9,1%, si se vizeaza atingerea unui deficit de 6,7 procente in acest an.

Masurile de austeritate, care au inclus cresteri ale taxelor pe venituri si proprietate, o majorare a ratei taxelor pe valoare adaugata si reduceri ale salariilor si pensiilor au ajutat la reducerea deficitului de la 15,6% din PIB in 2009, cand criza datoriilor a izbucnit. Bancherul central a precizat si faptul ca atingerea surplusurilor primare din 2013 este acum realizabila.

Acesta a spus, de asemenea, si ca depozitele din sectorul bancar privat au scazut cu mai mult de 70 de miliarde de euro de la sfarsitul anului 2009, o suma echivalenta cu aproximativ o treime din PIB-ul tarii, afectand capacitatea de creditare a sectorului bancar.