"Banca Centrala sustine ori de cate ori este intrebata ca nu tinteste un anumit nivel al cursului de schimb. Mai mult sustine ca in Romania cursul este determinat de piata si reflecta fundamentele eocnomiei. Nu sunt de acord cu prima explicatie dar cu cea de-a doua sunt de acord daca ne referim la termen lung. O tara cu o economie slaba va avea o valuta care se va deprecia pe termen lung. Acest lucru se vede clar si in cazul Romaniei incepand cu iulie 2007 si pana astazi", sustine Florin Citu pe blogul lui.

Asadar, nu sunt de acord ca in Romania cursul este determinat de piata. Cursul de schimb este determinat de tranzactiile din piata dar in interiorul unui coridor gandit de banca centrala.

Dar si mai mult sunt de acord ca banca centrala nu tinteste un anumit nivel de curs. Stiu ca venind de la mine pare bizar ceea ce spun dar aveti putina rabdare. Banca centrala nu tinteste un anumit nivel de curs dar isi fixeaza praguri atat superioare cat si inferioare in care cursul este lasat oarecum liber atata timp cat miscarile zilnice nu sunt exagerate. Acest gen de comunicare este folosit de exemplu si de BCE care nu tinteste o inflatie de 2%. BCE trebuie sa tina inflatia sub 2%. Este o mare diferenta cand este vorba de comunicare (si poate revin cu alta ocazie la acest subiect).

Intorcandu-ne la “oile” noastre, apar cateva intrebari. De unde stie banca centrala ca un nivel de curs mai mare de 4.4 pentru EUR/RON este mai daunator astazi decat peste 6 luni (acum cursul este tinut artificial sub 4.4 lei pe euro)? De unde stie banca centrala ca un nivel de 4.3 pentru EUR/RON era mai daunator in mai 2009 decat in Februarie 2012? Raspunsul este simplu: nu stie. Banca centrala a ales cateva praguri, aleator, pe care le-a aparat. In spate nu exista nicio formula magica sau teorie economica, pur si simplu este o opinie.

Ce putem noi sa facem este sa ne uitam la rezultate. Acest gen de politica monetara in care cursul este mentinut stabil in jurul unui trend foarte firav de depreciere a dus la doua efecte majore. Cum toti suntem si medici in Romania, pe langa fotbalisti si economisti, am sa ma folosesc de acest talent al nostru pentru a explica efectele.

Cursul de schimb este un pret. Pretul unei valute exprimat in alta valuta. Rolul preturilor in economie este acela de a da semnale tuturor celor implicati in procesul economic. Cand cresc prea rapid avem inflatie cand au o crestere negativa iar este o problema pentru ca de obicei acest lucru este asociat cu recesiunea. Dar daca sunt determinate de piata atunci stim ce avem de facut in fiecare din cazuri. Asadar, cursul si celelalte preturi din economie au rolul pe care il are temperatura pentru corpul uman. De exemplu, cand avem febra stim ca s-ar putea sa fie din cauza unei infectii.

  • Ce a facut banca centrala prin stabilitatea fortata a cursului a fost sa elimine acest semnal dat de cursul de schimb

In acest moment ne este foarte greu sa stim daca economia Romaniei este solida sau are probleme deoarece un indicator, cursul de schimb, a fost anihilat. Mai mult investitorii straini au pierdut un indicator vital care le transmitea informatii despre sanatatea economiei noastre.

Acesta este al doilea efect al acestui gen de politica monetara: a eliminat investitiile (sau investitorii) pe termen scurt. Titulatura folosita numai la intrarea investitiilor. Cand ies, aceste investitii (investitori) devin subit fonduri speculative (speculatori). Astazi, fara acesti investitori/speculatori piata valutara din Romania este o umbra palida a perioadei 2006-2008 si cu mult in urma altor piete din tari similare.

Revenind la medicina rolul investitilor pe termen scurt este similar cu cel al virusilor pentru corpul uman: dezvolta sistemul imuno-deficitar. Fara un astfel de sistem ne vom dezvolta intr-o economie firava care nu va face fata conditiilor dure de competitie pentru capital la nivel global.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Florin Citu

N.Red.: In ultimele zile, o serie de dealeri au declarat pentru HotNews.ro ca Banca Centrala a intervenit in piata pentru a apara un anumit nivel al cursului leului. Interventiile ar fi fost masive, spun dealerii unora din bancile din top3, dar BNR nu a comentat niciodata pe marginea volumului acestora.

Vezi si opinia bancherilor in privinta cursului leu/euro si de ce un nivel de 4,4 lei/euro ar duce bancile intr-o situatie dificila