Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana a demarat investigatii aprofundate legate de contractele cu "baietii destepti" incheiate de Hidroelectrica

Comisia Europeana a demarat investigatii legate de contractele cu "baietii destepti" incheiate de Hidroelectrica. Este vorba despre cinci investigatii distincte, in care obiectivul Executivului european este de a determina daca Hidroelectrica a cumparat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, subventionand in mod indirect clientii. Practic, Comisia urmareste sa stabileasca daca Hidroelectrica a vandut energie la preturi sub nivelul pietei, in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor europene privind ajutoarele de stat. Comisia Europeana a anuntat ca demararea acestor investigatii le permite partilor sa prezinte observatii, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei. Printre companiile care au incheiat contracte cu Hidroelectrica se afla si Arcelor Mittal si Alro Slatina; acestea au transmis un punct de vedere in care arata ca sunt convinse ca nu au beneficiat de niciun ajutor de stat si ca vor coopera cu Executivul european.

OLAF investigheaza in prezent 94 de cazuri privind Romania

Oficiul European de Lupta Antifrauda investigheaza in prezent 94 de cazuri privind Romania, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei la solicitarea HotNews.ro. Anchetele sunt in curs, astfel ca acesta nu a oferit informatii referitor la domeniile care sunt suspectate. Potrivit celui mai recent raport al OLAF, in 2010 Oficiul European a investigat 36 de cazuri privind Romania; atunci, cele mai multe au fost in agricultura, urmate de ajutor extern. In privinta fondurilor structurale s-au inregistrat 2 investigatii in urma cu doi ani.

Marea Britanie a intrat in recesiune

Economia Marii Britanii a intrat in recesiune, pentru a doua oara de la inceputul crizei financiare. Anuntul vine in urma contractarii economice neasteptate din primul trimestru al anului, informeaza Reuters. Ministrul britanic de Finante a declarat ca va continua politica de austeritate, care a dus pana acum la scaderea popularitatii guvernului de coalitie. Potrivit cifrelor furnizate de Biroul britanic de Statistica, economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,2% in primul trimestru, scadere ce se adauga celei de 0,3% de la finalul lui 2011. Premierul britanic David Cameron s-a declarat dezamagit de aceste cifre si a anuntat ca "nu exista eforturi pe care guvernul sa nu le faca pentru a rezolva o situatie foarte dificila, care, s-a inrautatit".

Ce aduce nou legislatia privind permisele de conducere eliberate din 2013

Legislatia privind permisele de conducere se schimba substantial din 2013. O analiza realizata de publicatia 0-100.ro arata ca vor aparea noi categorii, iar restrictiile de varsta se modifica serios in unele cazuri, in special pentru cei care vor sa devina motociclisti. Aici, permisul pentru categoria A nu va mai putea fi obtinut de la 18 ani, ci de la 24 de ani. O alta prevedere importanta se refera la introducerea categoriei AM, pentru mopede. Astfel, un simplu atestat obtinut de la scolile de soferi nu va mai fi suficient pentru ca cineva sa poata conduce un moped sau scuter mic. Va fi nevoie de permis pentru aceasta categorie. Toate aceste ajustari legislative sunt prevazute intr-o directiva europeana si vor intra in vigoare in ianuarie anul viitor.