Comisia Europeana este pregatita sa faca o schimbare majora in strategia sa economica, temandu-se de faptul ca austeritatea excesiva va produce daune inutile mai multor state din zona euro, relateaza The Daily Telegraph.

Oficialii considera ca au suficient spatiu legal de manevra pentru a relaxa tintele bugetare de deficit pentru statele din zona euro fara a incalca Pactul de Stabilitate si Crestere, desi planurile risca o confruntare serioasa cu Germania.

"Pactul de Stabilitate nu este prostesc. Exista elemente de flexibilitate atunci cand cresterea este mai scazuta decat se asteapta", a declarat un strateg al Comisiei.

Pactul de Stabilitate si Crestere al UE precizeaza ca tintele agreate cu Comisia Europeana pot fi revizuite in cazul in care o tara are o scadere anuala a PIB-ului real de 2% .

Regulile UE din prezent stipuleaza ca fiecare stat trebuie sa isi reduca deficitul la 3% din PIB pana anul viitor, insa acest lucru nu este scris in piatra.

"Cat timp o tara isi face temele si ia masuri efective, putem arata mai multa flexibilitate", a precizat acesta.

Marco Buti, director general pentru economie in cadrul Comisiei, a afirmat ca acest cadru al UE "lasa un domeniu de aplicare considerabil pentru modificarea reactiei politicii fiscale" si "permite in mod explicit actiunea stabilizatorilor automati" pentru a raspunde socurilor.

Schimbarea de viziune a Bruxelles-ului necesita acordul ministrilor UE. Acest lucru cere un vot al majoritatii calificate pentru a bloca asemenea initiative astfel ca Germania singura nu are o putere de veto. Propunerile sunt de asteptat sa fie discutate de consiliul Ecofin al ministrilor din 15 mai, aducand diviziuni importante cu privire la strategia fiscala.

Exista speculatia ca un "bloc latin" - cu aliati in nucleul UE - poate forta o regandire in ceea ce priveste austeritatea daca Francois Hollande este ales ca presedinte al Frantei. Acesta din urma a solicitat ca Pactul fiscal al UE sa fie renegociat.

Tintele de deficit vor fi evaluate de la caz la caz si pot fi schimbate pentru fiecare (tara) "daca situatia zonei euro sau a UE in ansamblu va cere o relaxare a politicii fiscale". Bruxelles-ul este ingrijorat cu privire la ritmul masurilor de austeritate din Spania, Italia, Olanda si Belgia.

Dezbaterea politica este o recunoastere a faptului ca taierile sincronizate in mare parte din Europa risca sa creeze o criza ce se va autointretine. Regiunea este deja intr-o recesiune W, iar dinamica datoriilor face ravagii.

Buti a vehiculat noile idei intr-un document de pe site-ul VoxEU. Acesta a spus ca prevederile UE solicita o analiza in adancime a motivelor care stau in spatele esecurilor unei tari pentru a indeplini tintele bugetare si a lasat si posibilitatea extinderii datelor limite.

Un oficial a mentionat ca noile planuri pot fi reconciliate cu Pactul Fiscal al UE si asa-numitele reglementari "Six Pack" care vizeaza deficitele bugetare, datoriile publice si dezechilibrele macro.

"Nu este vorba despre schimbarea cadrului insa este vorba despre folosirea mai rationala a instrumentelor noastre", a mentionat acesta.