Ratingul suveran al Spaniei a fost redus pentru a doua oara in acest an de agentia Standard & Poor's pe fondul ingrijorarilor ca statul trebuie sa ofere un mai mare suport fiscal bancilor din cauza contractiei economiei, relateaza Bloomberg.

S&P a redus ratingul Spaniei de la A la BBB+, cu perspectiva negativa. Ratingul pe termen scurt al Spaniei a fost redus la A-2 de la A-1, a precizat agentia joi intr-o declaratie. Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani au crescut cu 16 puncte de baza la 5,99%.

Costurile de imprumut pe 10 ani ale statului au crescut cu 70 de puncte de baza in acest an dupa ce primul ministru Mariano Rajoy are dificultati sa convinga investitorii ca poate controla finantele publice intr-o perioada de somaj ridicat si o economie care se contracta, iar bancile ameninta sa naruie eforturile primului ministru, creditele neperformante ale sectorului bancar ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii.

"Traiectoria bugetara a Spaniei este asteptata sa se deterioreze in contextul contractiei economice. In acelasi timp, vedem cu o probabilitate mare faptul ca guvernul spaniol va trebui sa ofere in continuare suport fiscal sectorului bancar. Prin urmare, consideram ca exista riscuri ridicate ca datoria guvernamentala neta a Spaniei sa creasca in continuare", a precizat S&P in declaratia emisa ieri.

Totodata, ministrul Economiei, Luis de Guindos, a sustinut ca "bancile spaniole nu vor avea nevoie de ajutor extern".

"Nimeni nu a cerut Spaniei, oficial sau neoficial" sa priveasca spre mecanismele de salvare ale Europei, a spus acesta, joi, intr-un interviu. "Nu avem nevoie de acesta."

S&P a redus pentru prima oara in acest an ratingul Spaniei impreuna cu cel al Frantei si a altor tari europene pe 13 ianuarie. De atunci, randamentul titlurilor spaniole pe 10 ani au crescut de la 5,22% la 5,99%, in timp ce costurile de imprumut ale Frantei s-au modificat putin, la 2,98%.

Randamentele spaniole au crescut de la aproximativ 4,13%, nivel inregistrat in ianuarie 2009, cand S&P a redus ratingul maxim de AAA al Spaniei.

Reducerea ratingului nu trebuie sa conduca neaparat la randamente mai mari. Dupa decizia S&P din luna august a anului trecut de a reduce ratingul de AAA al SUA, randamentele titlurilor trezoreriei americane au scazut la un nivel record de 1,67% in 23 septembrie.

Randamentele titlurilor spaniole pe 10 ani au depasit 6 procente in sapte zile de tranzactionare din aceasta luna, sporind ingrijorarile ca finantarea Spaniei poate ajunge la niveluri care au fortat tari precum Grecia, Irlanda si Portugali sa apeleze la ajutoare ajutoare financiare.

Banca Spaniei a afirmat pe 23 aprilie ca Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,4 procente in primul trimestru, conducand statul in cea de-a doua recesiune incepand cu 2009.

Rajoy a declarat pe 2 martie ca Spania va rata tinta de deficit de 4,4% si, la 10 zile dupa acest anunt, a stabilit alaturi cu alti ministrii de finante un nou obiectiv, de 5,3%.

In acelasi timp previziunile Fondului Monetar International, publicate in 17 aprilie, arata ca deficitul bugetar al Spaniei va atinge 6% in acest an si 5,7% in 2013, in contextul in care guvernul implementeaza cele mai dureroase reduceri bugetare din ultimele trei decenii. De asemenea, datoria publica este asteptata sa atinga 84% din PIB anul viitor.

Chiar daca aceasta este mai redusa decat cea a Frantei si Italiei, ea s-a majorat abrupt de la valoarea de 40%, inregistrata in anul 2008, atunci cand criza imobiliara a izbucnit.

Insa comunicatul S&P precizeaza si unele comentarii pozitive cu privire la masurile luate de guvern, anunta BBC.

"In ciuda conditiilor economice nefavorabile, consideram ca noul guvern (...) a implementat un set cuprinzator de reforme structurale, care ar trebui sa sprijine cresterea economica pe termen lung", a mentionat S&P.

"In particular, autoritatile au implementant o reforma cuprinzatoare a pietei muncii spaniole care consideram ca poate reduce semnificativ multe dintre rigiditatile structurale existente si imbunatati flexibilitatea in stabilirea salariilor."

Cu toate acestea S&P a concluzionat ca reformele pietei muncii nu vor crea locuri de munca pe termen scurt si previzioneaza ca "rata inalta a somajului deja existenta, in special in randul tinerilor, este de asteptat sa se inrautateasca pana cand nu va exista o recuperare sustenabila."