Banca Japoniei si-a crescut programul de stimulare pentru a doua oara in ultimele doua luni, in incercarea de a sprijini cresterea economica a tarii, relateaza BBC.

Banca centrala a spus ca va majora achizitia de titluri de stat ale guvernului japonez cu 10.000 miliarde de yeni (123 miliarde de dolari).

Aceasta masura vine in contextul in care economia japoneza continua sa se confrunte cu o incetinire a pietelor importante de export, precum Statele Unite ale Americii si zona euro, precum si cu o cerere interna slaba.

De asemenea, Banca Japoniei a mentinut rata dobanzii de referinta intre 0 si 0,1%.

"Banca (centrala) incearca sa transmita un mesaj ca sprijina piata si revenirea economica, la fel cum a facut-o si in februarie", a afirmat Masamichi Adachi de la JP Morgan Securities.

Spre deosebire de alte economii din regiune precum China si India, unde preturile de consum au crescut, Japonia a inregistrat o reducere a preturilor in ultimii ani.

Scaderea preturilor a afectat economia din cauza consumatorilor care au avut tendinta de a-si amana deciziile de achizitii asteptand o reduce in continuare a preturilor.

Banca centrala a Japoniei a incercat sa inverseze acest trend si a stabilit o tinta rata de crestere a preturilor de consum de 1%. Cu toate acestea datele publicate vineri arata ca preturile in Japonia au crescut cu doar 0.2% in martie fata de aceeasi luna a anului trecut.

In acelasi timp, excluzand costurile cu alimentele si energia, care sunt foarte volatile, preturile de consum au scazut cu 0,5% fata de anul trecut.

Analistii au spus ca cifrele indica faptul ca problema continua sa ramana o amenintare pentru economia japoneza.

"Datele privind indicele CORE al preturilor de consum arata ca se continua conditiile deflationiste (...) acestea arata sarcina dificila pe care Banca Japoniei o are", a afirmat Ayako Sero de la Sumitomo Trust and Banking.