"Sansele ca Guvernul roman sa cada sunt mai mari decat cele de a supravietui motiunii", se arata intr-un raport al bancii de investitii JP Morgan."Inca de acum o luna am avertizat despre riscul unui colaps al guvernului de coalitie din Romania. Desi la momentul depunerii motiunii nu dadeam prea mari sanse trecerii acesteia, avantajul numeric al Opozitiei ne face sa crestem probabilitatea ca motiunea sa treaca la mai mult de 50%", se arata in textul raportului.

  • Ce urmeaza, daca Guvernul cade?

Un colaps al guvernului ar implica in mod automat dezintegrarea actualei coalitii de guvernamant. Acest lucru ar insemna ca opozitia actuala sa formeze o noua majoritate in Parlament. In mod normal, presedintele, dupa consultarea partidelor politice va desemna un nou prim-ministru. Presedintele Traian Basescu ar putea sa nu tina seama de propunerile opozitiei si, in cazul in care doi prim-ministri sunt respinsi in intervalul legal de 60 de zile, alegerile anticipate sunt declansate automat. Intre timp, guvernul actual ramane la putere, dar cu puteri limitate.

Daca Traian Basescu accepta cererile opozitiei, atunci este posibil sa vedem un nou premier membru al actualei Opozitii. Acesta ar putea proveni de la PSD, potrivit declaratiilor politice recente.

Conform oricaruia dintre scenariile de mai sus, asta ar insemna mai putine reforme si un control mai scazut al cheltuielilor publice. Nu sunt excluse masurile populiste intrucat alegerile sunt aproape, dar acestea ar urma sa fie luate de un nou guvern abia dupa ce acesta este validat in Parlament.

Daca guvernul cade, BNR nu va reduce dobanda-cheie pe 3 mai. Banca centrala probabil va ramane in asteptare inca o perioada cu acest nivel de 5,25% in acest an.

Evenimentele politice negative din ultimii ani au depreciat usor leul si estimam ca acest lucru sa se intample din nou. BNR s-ar putea opune initial deprecierii leului, pentru a il lasa ulterior sa se deprecieze. Incertitudinea politica este de natura sa persiste pana la alegerile din noiembrie intr-un context de crestere economica slaba si acest lucru ar trebui sa conduca la deprecierea treptata lei sau sau cel putin la presiuni in sensul deprecierii. BNR ar putea permite un curs EUR/RON de peste 4.40 de mai sus, dar, probabil, nu mai sus de 4.50.

  • Ce se intampla daca Guvernul supravietuieste?

Chiar si in acest caz, de consolidare fiscala si reformele fiscale vor avea de suferit grav. Acest lucru se datoreaza faptului ca situatia s-a schimbat substantial in Parlament si orice majoritate a coalitiei de guvernamant ar fi foarte fragila. In plus, sansele unui colaps al Guvernului vor ramane ramane (un astfel de scenariu ar fi foarte probabil, dupa alegerile locale, din 10 iunie). Cu toate acestea, BNR va reduce, probabil, dobanda-cheie daca guvernul supravietuieste.