Noul guvern de stanga al Slovaciei a prezentat vineri liniile generale ale proiectului sau de stabilizare a finantelor publice, inlocuind cota unica de 19%, apreciata de mediul de afaceri, cu noi impozite asupra persoanelor bogate si a societatilor comerciale, scrie AFP.

"Guvernul se opune ca majorarea taxelor pe consum sa fie unica sursa de marire a veniturilor fiscale, in scopul reducerii impozitelor", potrivit programului cabinetului social-democrat al lui Robert Fico, publicat la Bratislava.

Documentul nu evoca insa cifre concrete.

Partidul social democrat Smer-SD a castigat lejer alegerile anticipate din 10 martie, care s-au soldat cu o infrangere grea a dreptei, marcata de scandaluri de coruptie.

Cabinetul lui Fico, care a mai fost prim ministru in 2006-2010, va fi supus votului de investitura in Parlament miercuri. Partidul sau beneficiaza de o majoritate absoluta de 83 de deputati din 150.

Istaurata in 2004, cota unica de 19% pentru persoane fizice si juridice a atras la acea vreme un mare numar de investitori straini, in special in sectoarele auto si electronica.

Pe perioada campaniei, Smer-SD si-a multiplicat promisiunile de a desfiinta acest impozit si de a-l majora la 25% pentru cei ale caror venituri anuale depasesc 33.000 de euro.

El a evocat si ideea majorarii la 22% a impozitelor pentru cele mai profitabile intreprinderi, in special in sectorul bancar si telecomunicatii.