Agentia de rating Standard and Poor's a retrogradat luni noua banci spaniole, printre care Santander si BBVA, precum si banca de economii Ceca, dupa ce joi retrogradase si ratingul suveran al Spaniei cu doua trepte, relateaza AFP.

S&P a indicat intr-un comunicat ca a retrogradat cu doua trecute ratingurile bancii Santander, filialei acesteia Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabanc, Banca Civica, Bankinter si Barclays, si a avertizat ca poate face acelasi lucru si cu alte doua banci din Spania, CaixaBank si Bankia.

In particular, ratingurile Santander si BBVA, liderii sectorului bancar, sunt coborate cu doua trepte, Santander de la A+ la A- si a BBVA de la A la BBB+.

Sectorul bancar spaniol este una dintre cele mai mari surse de incertitudine pentru piete, acesta fiind afectat serios dupa spargerea bulei imobiliare din 2008.

De asemenea, Banca Spaniei a afirmat vineri ca sectorul a acumulat in jur de 184 de miliarde de euro active imobiliare "problematice" la finalul anului 2011, acestea reprezentand 60% din portofoliul sau.