BNR a cotat luni un euro la 4,397 lei, nefiind exclus ca moneda nationala sa depaseasca temporar pragul psihologic de 4,4 lei/euro. Dupa cateva zile in care dealerii au vorbit despre interventii ale Bancii Centrale in apararea leului, moneda nationala a pierdut luni teren pe fondul incertitudinilor legate de intentiile noului Cabinet. Pe termen mediu si lung, prognozele indica un leu mai apreciat decat actualul nivel, insa pana dupa investirea noului Guvern volatilitatea in piata ar putea ramane usor mai ridicata.

Pentru francul elveţian, BNR a anunţat un curs cu 1,77 bani mai mare, de 3,6593 lei/franc, iar pentru dolar, referinţa a crescut cu 1,66 bani, la 3,3240 lei/dolar.

In Romania, cursul actual al leului in fata monedei unice este considerat "neutru" de catre oficialii BNR.

  • BNR intervine in piata cand vede ca leul se indeparteaza de la fundamentele economiei

"Avem un curs schimb relativ neutru. Este in agrement cu fundamentele economiei. Atunci cand cursul se indeparteaza de la acele fundamente, BNR uziteaza de ceea ce permite regimul de curs flotant. Acolo unde e nevoie, intervenim. Metodele sunt diferite. Unele sunt doar interventii verbale. Altele, sunt referinte explicite ale

Curs nominal – variabila observabila

Curs real– variabila calculabila

Curs de schimb real efectiv – variabila calculabila

Curs de echilibru – variabila neobservabila (se estimeaza cu ajutorul modelelor econometrice)

Tipuri de curs de schimb

Guvernatorului. Cu cat sunt mai indepartate in timp, cu atat explicatiile Guvernatorului sunt mai transparente", spune Cristian Popa, viceguvernator BNR.

  • Un nivel de 4,5 lei pentru un euro a provocat "gafaieli" multor banci

"Daca cursul ar evolua intr-o parte sau alta si daca tendinta este contra fundamentelor economice, atunci ar putea fi necesara o interventie a Bancii Centrale", mai explica Popa. La randul lui, Mugur Isarescu spune ca in trecutul apropiat, un nivel de 4,5 lei pentru un euro a provocat "gafaieli" multor banci.

Nu fac deloc o dezvaluire. Era o realitate. Cel putin datele din arhivele bancilor aratau ca la un curs de 4,5 lei/euro ele incepeau sa gafaie. Au fost mai multe banci care incepusera sa gafaie pentru ca probabil aveau o pondere foarte mare a creditului in valuta.

  • Isarescu: Am incercat sa descurajam creditul in valuta, dar orice masura monetara are efecte secundare

"Am incercat sa descurajam creditul in valuta, dar orice masura monetara are efecte secundare", a mai explicat Isarescu. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a mai atentionat ca o depreciere a cursului de schimb nu duce la o crestere economica.

Care este in realitate “cursul de schimb de echilibru”?

Ce inseamna "misalignment”?

Care sunt relatiile de cauzalitate in domeniul cursului de schimb?

Cursul de schimb nominal determina cursul de schimb real sau invers? Fundamentele determina cursul de schimb sau invers?

Ce nu stim inca despre cursul de schimb

Cursul de schimb are o corelatie foarte clara in cresterea economica. Daca cursul de schimb se depreciaza ai tentatia sa crezi ca sprijina cresterea economica.

"De fiecare data cand Romania a avut crestere economica, aceasta a fost mai mare decat in cazul multor tari din Europa si chiar din lume si pe urma s-a trezit mai rau. Sanatatea cresterii economice nu vine din politicile care duc la cresterea inflatiei", a mai explicat Guvernatorul.

  • Romania trebuie sa isi calculeze cursul real. Calculul poate fi facut de Academie, nu de BNR

De asemenea, oficialul BNR a precizat ca Romania trebuie sa isi calculeze propriul curs efectiv real si ca acesta nu ar trebui calculat de BNR.

"Sustin ca indiferent de orice potential de metodologie, e bine ca Romania sa isi calculeze propriul curs efectiv real. Nu stiu daca este bine ca BNR sa calculeze cursul, pentru ca Banca Cetrala trebuie sa se fereasca de fierbinteala vietii politice. Poate vreun institut independent de pe langa Academia Romana sa se ocupe cu asta..", a adaugat Isarescu.

FEER – Fundamental Equilibrium Exchange Rate. Identifica cursul care asigura echilibrul intern si extern

NATREX – NATural Rate of EXchange. Porneste de la relatiile ce se formeaza intre economisire, investitii si contul curent

BEER – Behavioral Equilibrium Exchange Rate. E bazat pe paritatea neacoperita a ratei dobanzii

PEER – Permanent Equlibrium Exchange Rate metoda asemanatoare cu BEER

Cate cursuri de echilibru exista?

  • Moisa Altar: Toate tipurile de modele utilizeaza in mod abuziv, dupa parerea noastra, termenul de “echilibru”

"Cursul de schimb este o variabila extrem de dificil de modelat, fiind greu de identificat factorii determinanti dar si relatiile functionale dintre curs si factorii determinanti", a explicat joi profesorul de economie Moisa Altar.

Pe termen scurt, cursul de schimb este dificil de prognozat, mai spune Altar. "Cu tot efortul remarcabil facut pana in prezent, modelele de curs de schimb, in general, nu permit pe termen scurt o prognoza robusta. Un succes remarcabil a fost obtinut de catre Engel, Mark si West cu ajutorul asa-numitului model monetar, propus in anul 2007, insa mai sunt multe de cercetat pe acest drum", arata profesorul de economie.

  • Tehnicile econometrice sunt utilizate de multe ori in mod incorect

In ultimul sfert de secol au aparut numeroase modele numite de “echilibru” care isi propun, in general, sa identifice daca cursul de schimb este supraevaluat sau subevaluat. Toate modelele pornesc de la ipoteza ca marimea cursului de schimb este determinata de fundamentele macroeconomice. Toate tipurile de modele utilizeaza in mod abuziv, dupa parerea noastra, termenul de “echilibru”., crede Altar.