​Activitatea manufacturiera din China a crescut pentru a cincea luna consecutiv, relaxand ingrijorarile cu privire la o incetinire brusca a celei de-a doua economii a lumii, informeaza BBC.

Indicele oficial privind intentiile de achizitii ale managerilor (PMI) a crescut in aprilie la 53,3 de la valoarea de 53,1 inregistrata in martie, a anuntat biroul de statistica. PMI este un indicator cheie privind activitatea industriei prelucratoare si o valoare a acestui indice peste 50 arata o expansiune.

Cresterea economica a Chinei se bazeaza foarte mult pe sectorul manufacturier si pe cel al exporturilor. Au existat temeri ca o incetinire a pietelor importante pentru produsele exportate de statul asiatic, precum SUA si Europa, poate afecta economia chineza.

"Mesajul este ca industria prelucratoare chineza creste, nu la fel de rapid ca in anii trecuti insa mai rapid decat in al patrulea trimestru al anului trecut si suficient pentru a atinge tinta de crestere economica a guvernului pentru acest an", a declarat Dariusz Kowalczyk de la Credit Agricole.

Ingrijorarile cu privire la incetinirea economiei globale si impactul acesteia asupra economiei Chinei au facut ca Beijingul sa ia unele masuri pentru a relaxa politica monetara in scopul de a sprijini cresterea.

Banca centrala a Chinei a redus rezervele minime obligatorii de doua ori in ultimele luni incercand sa stimuleze creditarea la nivel national. Bancile chineze spun ca aceasta miscare a dus la imprumuturi noi in luna martie de 160 de miliarde de dolari, mult peste asteptari.

Analistii au spus ca aceasta crestere a disponibilitatii creditului a inceput sa aiba un impact pozitiv asupra economiei.

China vizeaza in anul 2012 o crestere economica de 7,5%.