Leul a trecut nivelul prag de 4,4 lei pentru un euro, cotatia BNR fiind de 4,4168 lei/euro. Dealerii se asteptau ca BNR sa intervina in piata pentru a stopa deprecierea, insa banca de emisiune nu si-a facut simtita prezenta in piata. Pe piata interbancara euro se tranzactiona la ora 13 in jurul valorii de 4,42 lei, dupa ce tranzactiile atinsesera si nivelul de 4,43 lei/eur. Leul a pierdut teren si in fata dolarului SUA, cotatiile BNR fiind de 3,359 lei/dolar, in vreme ce un franc elvetian a fost cotat la 3,675 lei. Deprecierea nu este semnificativa pe termen scurt, dar pe termen lung tendinta de "slabire" a leului in fata celorlalte valute principale pare evidenta.

Leul s-a depreciat usor inca din debutul sedintei de tranzactionare, in jurul orelor 10 tranzactiile facandu-se la nivelul de 4,413 lei/euro. Dealerii spun ca exista cumparatori straini destul de insistenti in piata si ca asteptarile sunt ca leul sa coboare pana la finalul zilei de tranzactionare sub 4,4 lei/euro, pe masura ce deciziile politice isi vor arata efectele. Ieri nu a fost zi interbancara in Romania, dar pe pietele externe leul s-a tranzactionat si la nivelul de 4,47. "Sigur ca pe acele piete tranzactiile sunt sporadice si aproape inexistente, dar poate fi un semnal", a declarat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale.

Citeste si despre cat de "agresive" sunt interventiile Bancii Centrale

Ce spune Raportul ING de miercuri:

Premierul desemnat si-a prezentat echipa si probabil cel mai interesant aspect pentru participantii la piata este faptul ca pentru functia de ministru de finante a fost selectat prim-viceguvernatorul bancii centrale. O asemenea nominalizare limiteaza intr-o anumita masura scala probabilei relaxari fiscale, mai ales avand in vedere ca premierul desemenat a sugerat ca domnul Primviceguvernator va ocupa functia de ministru numai pana la alagerile generale din noiembrie.

Dupa caderea guvernului ne-am ajustat prognoza pentru decizia de politica monetara de astazi considerand cel mai probabil ca BNR sa mentina rata cheie la 5,25% insa am mentionat ca scenariul de risc al unei noi reduceri de 25pb are o probabilitate semnificativa. Continuam sa avem incredere in aceasta perspectiva si notam ca nominalizarea pentru functia de minister de finante sugereaza o crestere usoara a probabilitatii scenariului nostru de risc.

In acelasi timp, reducerea relativa a masurii probabilei relaxari fiscale s-ar putea sa ajute moneda nationala sa recupereze o parte din deprecierea recenta. Dispozitia pietei internationale pare sa favorizeze o apreceire a leului in sedinta de astazi desi o (probabil neasteptata) reducere a ratei cheie s-ar putea sa trimita moneda nationala din nou catre nivelul de 4,46/EUR tranzactionat in sedinta de ieri in care participantii la piata din Romania au lipsit.

Cu exact doua saptamani inainte publicarii oficiale, ministrul de finante din cabinetul demis a fost citat spunand ca economia a crescut in termeni anuali cu 1,5% in T1 12. Aceasta rata este semnificativ mai mare decat estimarea noastra de 0,4%, depaseste chiar asteptarile pietei de 0,9% si foarte probabil ar insemna ca economia a crescut fata de trimestrul precedent

(eliminand influenta sezoniera).

In timp ce piata monetara isi revine dupa socul politic si sarbatoarea nationala de ieri ratele de dobanda pe termen scurt se tranzactioneaza in regiunea nivelului de 4% si cele cu scadenta intre o luna si un an se situeaza intre 3,6 si 3,5%