Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, desemnat ministru de Finante in Guvernul Ponta, a declarat miercuri ca in contul Trezoreriei exista 4,7 miliarde euro, dar aceste fonduri, potrivit conventiilor cu organismele internationale, sunt pastrati drept tampon de siguranta pentru finantarea deficitului in perioadele in care costurile pe piete sunt mari.

Este un "buffer, un fel de camara valutara care trebuie folosita pentru a finanta deficitul bugetar" in perioadele in care imprumuturile de pe piete sunt prea scumpe si cu conditia de a-i pune la loc atunci cand costurile sunt mai favorabile, a explicat Florin Georgescu.

"Nu sunt niste bani disponibili, neangajati, sunt niste bani angajati care au ca scop sa-ti asigure un anumit confort financiar pentru a evita turbulentele asupra costurilor de imprumut", a precizat acesta.

In ceea ce priveste disponibilul in lei din contul Trezoreriei, acesta era, la data la care Traian Basescu a vorbit despre aceste fonduri, de 5-6 miliarde de lei, dar era vorba de "o perioada in care se aduna impozitele si taxele".

"A doua, a treia zi (aceste fonduri) incep sa scada, pentru ca se fac cheltuieli. A face o fotografie la un moment e incorect, fara sa vezi dinamica lucrurilor", a comentat Florin Georgescu, adaugand ca Romania inregistreaza deficit in fiecare luna.

"Nu suntem foarte bogati, nu avem niste bani pe care cineva sa poata sa-i imparta intr-o anumita zi. Trebuie sa fim decenti, prudenti, rigurosi si disciplinati si trebuie sa ne respectam angajamentele" asumate fata de finantatorii internationali, a subliniat ministrul desemnat pentru Finante.

"Daca nu am avea aceste acorduri cu creditorii, am face ce am vrea noi, cum s-a facut intr-o anumita perioada", a adaugat acesta.

Presedintele Traian Basescu afirmase, atunci cand l-a desemnat pe Victor Ponta drept prim ministru, ca "in rezerva Ministerului Finantelor se afla 5 mld de euro, si un program de a imprumuta inca un miliard de euro de la Banca Mondiala pe termen lung".