Leul si-a revenit joi dupa ce miercuri se depreciase in fata monedei unice, BNR afisand o cotatie de 4,40 lei/euro. Miscarea de apreciere fusese asteptata de dealerii bancilor, care estimau dimineata un curs sensibil apropiat de cotatia bancii centrale. "In timp ce viata politica isi reia cursul in termeni predictibili, si pietele incep sa-si recapete incredere in leul romanesc. Spre deosebire de miercuri, joi au fost tranzactii in volume relativ reduse, tendinta de apreciere a leului fiind dominanta", a explicat dealerul unei banci comerciale pentru HotNews.ro.

"Planurile unei relaxari fiscale limitate prezentate ieri de catre ministrul de finante nominalizat (mai exact, cresterea salariilor in sectorul public, ce era anuntata si de guvernul demis, si returnarea contributiilor de sanatate pensionarilor, ce are un impact relativ limitat asupra bugetului statului, in conditiile mentinerii angajamentului in fata CE potrivit careia deficitul bugetar va fi redus sub 3% din PIB) par sa ajute moneda nationala.

Leul a inregistrat o apreciere de 0,8% in sedinta de ieri si in prezent se tranzactioneaza la 4,0050/EUR. In timp ce tensiunea din piata monetara pare sa se reduca, ratele de dobanda pe termen scurt au coborat sub pragul de 4% tranzactionat in sedinta de ieri. In cazul in care leul nu se va mai deprecia in urmatoarele sedinte, este posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa continue sa scada, desi o asemenea miscare va fi probabil timida datorita unor interventii valutare din ultimele sesiuni", noteaza si economistul Vlad Muscalu- ING Bank.

  • Pe termen lung ce conteaza pentru o valuta este “puterea” economiei pe care o reprezinta

La randul lui, economistul roman Florin Citu, care a lucrat atat ca bancher central cat si in top managementul unor banci comerciale, explica pe blogul sau evolutiile recente ale leului:

"Este important sa impartim evolutia cursului in doua etape: termen scurt si termen lung. Pe termen scurt orice este posibil. Inclusiv situatii care par anormale – o apreciere bursca a leului dupa o saptamana de depreciere in mijlocul unei crize mondiale. Pe termen scurt banca centrala conteaza cel mai mult. Poate sa influenteze cursul in orice directie. Singura limita exista atunci cand se incearca aprecierea leului pentru iar aceasta limita o reprezinta marimea rezerveor valutare. Pentru depreceierea leului banca centrala are resurse nelimitate – poate sa creasca masa monetara la infinit. Avand in vedere aceasta situatie este normal sa ne intrebam cum decide banca centrla sa intervina. De ce a fost ales acest moment cand are loc o schimbare majora pe scena politica din Romania pentru depasirea pragului de 4.4 si nu acum doua luni cand a avut loc o schimbare de guvern in cadrul aceleasi formatiuni politice? Banca centrala putea foarte usor sa opreasca deprecierea cursului dar din motive pe care publicul platitor de taxe nu le stie a ales tocmai acum sa lase “piata libera”.

Daca pe termen scurt banca centrala este “king” pe termen lung este neputincioasa. Mai clar, pe termen lung interventiile bancii centrale nu au niciun efect. In timp, atat persoanele fizice cat si persoanele juridice isi vor ajusta comportamentul ca sa tina cont de politica monetara (e.g. interventiile pe piata valutara) si astfel politica monetara devine fara efect.

  • Este leul o moneda subevaluata?

Pe termen lung ce conteaza pentru o valuta este “puterea” economiei pe care o reprezinta. Economia Romaniei in ultimii 11 ani a avut o perioada mica dar semnificativa din punct de vedere al cresterii economice. Este singura perioada in care cursul de schimb a scazut (leul s-a apreciat). Din pacate gestionarea defectuoasa atat inainte cat si dupa aceasta perioada a economiei au determinat tendinta pe termen lung a cursului. Acest lucru devine si mai clar cand ne comparam cu Ungaria si Polonia de exemplu. In aceeasi perioada zlotul a pierdut 1%, forintul 16% iar leul 231%.

Economistul sef al celei mai mari banci locale dupa active- BCR, Lucian Anghel, vede leul miscandu-se in intervalul 4,4-4,5 lei, moneda nationala fiind subevaluata in opinia sa.

"Miscarile recente, de amplitudini mari ale leului nu s-au facut la Bucuresti, ci la Londra si New York, a explicat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la briefingul de presa de miercuri de la sediul Bancii Centrale. Potrivit Guvernatorului, exista circa 10 miliarde de lei in titluri de stat care se afla in mainile nerezidentilor, iar miscarile acestora sunt greu de anticipat. Intr-o ancheta a Hotnews, o serie de economisti au estimat un curs al leului variind in "coridorul" 4,25-4,5 lei/euro. Totul depinde insa si de intentiile BNR de a "corecta" eventuale fluctuatii prea ample.