"Raportul care a insotit proiectul de Buget pe 2012 prevedea foarte clar ca, daca va exista posibilitatea, pensiile si salariile vor fi marite. Urma sa dam o Hotarare de Guvern imediat dupa negocierile cu FMI prin care din iunie sa marim salariile. Tot timpul am vorbit de cresterea salariilor, dar trebuie sa ne uitam si la partea de venituri. Suma neta, adica diferenta dintre cheltuieli si banii care se dau este de 1,5 miliarde de lei", a declarat Bogdan Dragoi la o conferinta de presa la care a dorit sa raspunda acuzatiilor potrivit carora Guvernul Ungureanu nu ar fi reintregit salariile bugetarilor. Banii urmau sa fie obtinuti dintr-o mai buna colectare a taxelor si din economiile facute prin politica de angajare de 1:7.

Bogdan DragoiFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

Suma astfel economisita, a mai spus Dragoi, este de circa 600 de milioane de lei.

Citeste aici Raportul la care facea referire Dragoi

"Reintregirea se poate face din exercitiul bugetar. In iunie era anuntat sa se faca. (...) Revenirea la salarii se poate face cu incadrare in tinta de deficit", a mai spus Dragoi.

Cele mai importante declaratii ale lui Bogdan Dragoi:

  • Nu este nevoie de imprumuturi pentru mariri, exista bani care pot fi folositi", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
  • Noi am anuntat ca imediat dupa misiunea FMI vom da o hotarare in guvern si sa stabilim ca de la 1 iunie vor fi reintregite salariile. Nu era nevoie de o rectificare bugetara. Rectificarea ar fi avut loc in luna iulie. Cu aceasta revenire, masa salariala estimata, de 42 de miliarde lei pe 2012, nu va fi depasita.
  • Suma neta pentru reintregirea salariilor incepand cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei.
  • Prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 plecari naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 sa se realizeze o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat initial.
  • Diferenta va fi acoperita din veniturile colectate, mai mari decat bugetul agreat. La momentul aprobarii de catre Parlament cresterea economica estimata pentru 2011 era de 2%, dar s-a dovedit ca a fost de 2,5%, si PIB-ul a fost mai mare. Aceasta diferenta a creat premisele ca si colectarile pe primele patru luni sa fie mai mari. Nu ne imprumutam, banii vin din venituri.

Disputa privind reintregirea salariilor bugetarilor dureaza de circa doua zile, miza fiind banii care sa asigure plata salariilor reintregite.

Imprumuturi noi nu mai pot fi angajate intrucat ar impinge limita de deficit convenita cu FMI, iar una dintre cele mai dificile sarcini ale ministrului desemnat al Finantelor, bancherul central Florin Georgescu, este includerea in noua scrisoare de intentie a cresterilor salariale pentru salariatii din sectorul public.

In opinia oficialului MFP, suma de 5 miliarde euro din conturile Ministerului Finantelor Publice (MFP) poate fi folosita pentru a face fata unor posibile socuri externe, dar nu pentru reintregirea salariilor: "Cele cinci miliarde de euro pot fi folositi de Romania pentru a se proteja de socuri externe. Banii nu trebuie asociati cu cresterea salariilor. Acest buffer s-a creat de-a lungul timpului ca urmare a politicii prudente. Nu am spus ca banii vor fi folositi pentru salarii. Rezerva este garantul, protectia Romaniei care poate fi folosita in contextul in care nu s-ar putea imprumuta, si nu pentru reintregire".

Ministrul interimar al Finantelor a declarat luni ca exista in conturile MFP sumele de 5 miliarde euro si 7 miliarde lei si sunt indeplinite preconditiile pentru a lua un miliard de euro de la Banca Mondiala pentru completarea buffer-ului de finantare.

  • Isarescu despre reintregirea salariilor: Bugetarii nu reprezinta nici o patrime din salariati. Mai sunt vreo 3 milioane si ceva care nu sunt bugetari. De la ei se platesc bugetarii, pensiile si ajutoarele sociale

"Discutia despre salariile bugetarilor transmisa pe toate canalele ca fiind o discutie despre toate salariile nu este corecta. Bugetarii nu reprezinta nici o patrime din salariati. Mai sunt vreo 3 milioane si ceva care nu sunt bugetari. De la ei se platesc bugetarii, pensiile si ajutoarele sociale. Eu as avea mai multa grija din punctul de vedere al comunicarii", a declarat la finele anului trecut Mugur Isarescu.

El a adaugat ca Guvernul isi consolideaza datele, se convinge ca economisirile nu sunt temporare, iar apoi vor fi luate eventuale decizii. "Mi se pare o actiune corecta si din punct de vedere social. Ati vazut cat de greu este, dupa ce dai, sa iei inapoi. E aproape sinucidere politica", a incheiat Isarescu.

In martie 2012, Isarescu a reluat problema reintregirii salariilor, declarand: "Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala -ca s-o numesc asa- se va face cu pastrarea obiectivelor tintelor bugetare stabilite. Daca asta se va intampla, impactul va fi limitat. Stim din experienta ca apar riscuri majore. Un an electoral este un an electoral, ca sa nu spun mai mult".