Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca noul presedinte al Frantei, Francois Hollande, va fi primit "cu bratele deschise" de partea germana si ca va lucra bine cu acesta, relateaza Reuters. Cancelarul german a adaugat ca pactul fiscal semnat de 25 de state UE nu va fi renegociat, raspunzand astfel criticilor dure pe care Francois Hollande le-a facut la adresa politicilor de austeritate promovate de Germania.

"Vom lucra impreuna bine si intensiv si ne vom intalni la scurt timp dupa (n.r. dupa investirea in functie de presedinte)", a declarat Angela Merkel intr-o conferinta de presa organizata la o zi dupa ce Francois Hollande a fost ales presedinte al Frantei.

"Pot spune ca, din partea mea, Francois Hollande va fi primit cu bratele deschise, aici, in Germania", a precizat cancelarul german. In timpul campaniei electorale din Franta, Angela Merkel si-a exprimat deschis sustinerea fata de Nicolas Sarkozy.

Angela Merkel a clarificat faptul ca, din perspectiva germana, nu va exista o renegociere a tratatului bugetar incheiat intre statele membre UE. "Noi in Germania, precum si eu personal, consideram ca pactul fiscal nu este negociabil. A fost negociat si semnat de 25 de tari", a precizat cancelarul german.

Francois Hollande a criticat in repetate randuri politica de austeritate promovata de Germania ca modalitate de control a crizei datoriilor suverane si a cerut politici de crestere economica.

"Ne aflam in mijlocul unei dezbateri in care Franta - condusa, bineinteles, de noul presedinte - isi va spune cuvantul. Insa vorbim de doua fete ale aceleiasi monede - putem progresa doar prin finante solide si crestere economica", a adaugat Angela Merkel.

Citeste si: