Leul tinde sa se deprecieze, dupa ce, in urma cu un an, Banca Nationala a Romaniei se "chinuia" sa faca sa nu se aprecieze leul pentru a nu descuraja exporturile, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului asupra inflatiei.

"Acum 12 luni, Banca Nationala a Romaniei se 'chinuia' sa faca sa nu se aprecieze leul, pentru a nu descuraja exporturile, iar acum el tinde sa se duca in extrema cealalta. Acum, dupa un an, el tinde sa se duca in partea cealalta, spre 4,4 si mai mult. Fundamentele interne nu s-au schimbat, dar miscarile de capital sunt evidente. In primavara anului precedent incepusera din nou intrari de capital, in Romania si in alte tari din Europa rasariteana. Din toamna acestui an, cu deosebire din pozitia bancilor comerciale mari europene, au loc iesiri de capital. Influenteaza cursul, determina in mare masura raportul cerere/oferta pe piata valutara si este sursa, asa cum s-a vazut in cazul Poloniei, de mare volatilitate", a spus Isarescu, citat de Agerpres.

Guvernatorul a declarat ca inflatia se va stabiliza in partea a doua a acestui an undeva in jur de 3%, sau mai bine spus intre 3 si 4%, ceea ce inseamna ca nu avem o inflatie prea scazuta, cum au inceput sa apara unele comentarii.

"Inflatia in trimestrul I a coborat, conform asteptarilor noastre, sub punctul central al tintei de 3% si s-a instalat confortabil in intervalul de 3% plus minus 1%, prevazut in eforturile noastre de tintire a inflatiei. Rata anuala a inflatiei arata, de regula, variatii mai mari si daca folosim rata medie anuala a inflatiei, media ultimelor 12 luni comparata cu media celor 12 luni anterioare, variatiile, amplitudinea este atenuata. In consecinta, observam ca rata medie anuala in aprilie nu este 2,4%, ci este pe undeva la 4,3%", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, rata medie anuala a inflatiei va ramane in jur de 3%.