Toate tarile care au semnat pactul bugetar trebuie sa il respecte, a declarat, miercuri, cancelarul german Angela Merkel in timpul unei conferinte de presa sustinute la Berlin, potrivit AFP.

"Fiecare trebuie sa respecte ceea ce am decis. Douazeci si cinci de tari au semnat pactul bugetar", a declarat Angela Merkel, care a felicitat Grecia, Portugalia si Slovenia pentru ca au ratificat deja tratatul de disciplina bugetara. Cancelarul german a reamintit ca Irlanda se va pronunta in acest sens printr-un referendum, la sfarsitul lunii mai.

Declaratia cancelarului german, facuta la sediul Cancelariei intr-o conferinta de presa comuna cu premierul sloven Janez Jansa, pare sa fi fost indreptata impotriva Frantei si Greciei, doua state in care politica de austeritate este pusa in discutie, in urma infrangerii guvernelor pro-austeritate in alegerile de duminica, scrie agentia franceza de presa.

Noul presedinte francez, socialistul Francois Hollande, cere renegocierea tratatului semnat de 25 de tari europene, in urma unei initiative a Germaniei, astfel incat documentul sa contina si masuri de crestere economica.

Autoritatile elene s-au declarat si ele dispuse sa puna in discutie angajamentele pro-austeritate ale tarii, respinse masiv de electorat. Schimbarile din Grecia au provocat ingrijorarea pietelor financiare si ridicat problema iesirii acesteia din Zona Euro.

"Crestere economica si finantele solide nu sunt contradictorii. Existenta unor bugete solide reprezinta o conditie necesara, dar nu si suficienta, a cresterii economice", a declarat Angela Merkel, reiterand un punct de vedere exprimat in ultimele saptamani.

Cancelarul german urmeaza sa il primeasca pe Francois Hollande la Berlin pe 16 mai, la o zi dupa investirea acestuia in functia la Palatul Elysee.

Cei doi lideri au pozitii diferite asupra directiei politicii economice din Europa in fata crizei. Angela Merkel este pregatita sa discute despre masuri de crestere, dar pana in prezent a refuzat renegocierea tratatului. "Pactul bugetar nu este negociabil", a declarat cancelarul german luni.

Cancelarul se confrunta cu probleme si in Parlamentul german dupa ce opozitia de stanga a amenintat ca nu va ratifica pactul bugetar in forma actuala, cerand masuri de crestere economica, dupa modelul socialistilor francezi. Coalitia conservatorilor si liberalilor condusa de Merkel, care are nevoie de o majoritate de doua treimi pentru a ratifica tratatul, va incepe de saptamana viitoare negocieri cu social-democratii si cu Verzii.

"Cancelarul apara tratatul bugetar asa cum este, iar aceasta este pozitia aflata la baza negocierilor cu opozitia", a declarat miercuri Steffen Seibert, purtatorul sau de cuvant.

Citeste si: