Agentia de evaluare Fitch Ratings a avertizat vineri statele din Zona Euro ca iesirea Greciei din uniunea monetara in contextul actualei crize ar putea cauza o reducere a ratingurilor celorlalte state partenere, informeaza Reuters.

Agentia de rating a precizat ca este probabil ca toate ratingurile tarilor din Zona Euro sa fie puse sub supraveghere, iar statele ale caror ratinguri au deja perspectiva negativa risca o retrogradare imediata.

Intr-o astfel de situatie se afla Franta, Italia, Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia, Slovenia si Belgia.

"In eventualitatea plecarii Greciei (din Zona Euro), fie ca rezultat al actualei crize politice, fie mai tarziu in contextul in care economia nu se va stabiliza, Fitch va plasa probabil sub supraveghere cu perspectiva negativa ratingurile tuturor statelor ramase in regiune, pe masura ce reevalueaza implicatiile sistemice si specifice fiecarei tari ale unei iesiri a Greciei", se arata intr-un comunicat al Fitch citat de agentia britanica.

Agentia a mai precizat ca amploarea eventualelor retrogradari va depinde de felul in care Zona Euro ar reactiona la iesirea Greciei.

"Probabilitatea si magnitudinea [...] vor depinde in mare parte de raspunsul Europei si de succesul in limitarea contagiunii, dar si de prezentarea unei viziuni credibile (n.r. a unei Zone Euro) reformata", au precizat expertii Fitch.