Luxemburgul si puternicul sau sistem financiar sunt expuse unui eventual "accident politic" in Zona Euro, a afirmat luni Fondul Monetar International, intr-o aluzie voalata la Grecia, relateaza AFP.

"Un accident politic in zona euro ar putea provoca o criza financiara care va consuma regiunea", a precizat FMI, in concluziile preliminare ale raportului sau anual asupra economiei luxemburgheze.

Fondul nu a facut mai multe precizari legate de ce intelege printr-un "accident politic".

Institutia avertizase in 7 mai, inaintea alegerilor legislative din Grecia care au permis accesul in parlament a partidelor contestatare, ca se va abtine de la orice comentariu legat de situatia din aceasta tara pana cand nu se va forma un guvern.

Potrivit FMI, "o intensificare a crizei in Zona Euro va avea repercusiuni asupra Luxemburgului prin intermediul canalelor economice reale si financiare".

"O incetinire in Zona Euro va creste somajul, ar putea altera capacitatea gospodariilor de a rambursa imprumuturile si pe cale de consecinta va degrada calitatea activelor bancilor orientate spre piata interna. Aceste evolutii ar putea afecta si conturile publice", a adaugat institutia financiara.