Euro a cazut miercuri sub pragul de 1,27 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele patru luni, dupa esecul formarii unui guvern de coalitie in Grecia, veste ce a starnit ingrijorarea pietelor financiare, scrie AFP.

Miercuri, la ora 06,30 GMT, euro era cotat la 1,2689 dolari, cea mai redusa valoare din 16 ianuarie, in conditiile in care marti, la ora 21,00 GMT, era cotat la 1,2728.

Moneda unica europeana a scazut si in fata yenului, fiind cotat la 101,97 yeni, cel mai redus nivel de la jumatatea lunii februarie.

Investitorii sunt ingrijorati de instabilitatea politica din Grecia, unde au fost anuntate noi alegeri pana la finele lui iunie, in conditiile in care nu s-a putut forma o majoritate dupa scrutinul din 6 mai.

Ultimele alegeri s-au soldat cu sanctionarea dura a stalpilor sistemului politic din Grecia, Noua Democratie (dreapta) si Pasok (socialist), in urma masurilor de austeritate impuse Atenei de creditorii sai internationali, in schimbul salvarii tarii de la faliment.

Partidul de stanga radicala Syriza, care refuza reduceri de salarii si pensii si care si-a axat campania pe respingerea austeritatii, este cotata favorita in urmatorul scrutin.

Incertitudinea politica din Grecia a reinviat temerile legate de o eventuala iesire a tarii din Zona Euro, o actiune ale carei consecinte sunt dificil de anticipat.

In cursul primei conferinte comune de presa a cancelarului german Angela Merkel si a noului presedinte francez Francois Hollande, cei doi s-au declarat pregatiti sa "studieze posibilitatea masurilor suplimentare pentru cresterea Greciei", daca aceasta din urma va solicita acest lucru.

Cei doi lideri politici si-au reafirmat dorinta ca Grecia sa ramana in Zona Euro.