Persoanele tinere continua sa fie cele care suporta cel mai mult efectele negative ale crizei care a afectat locurile de munca, precizeaza un comunicat al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

La inceputul anului 2012 in statele membre ale organizatiei internationale numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15-24 a ajuns la aproape 11 milioane.

Rata somajului in randul tinerilor a fost in martie 2012 de 17,1%, apropiindu-se de varful atins in noiembrie 2009 (18,3%), conform noilor date publicate de OCDE, care vor fi oferite ministrilor muncii din grupul G20 la intrunirea din Mexic de pe 17-18 mai.

Noile date arata o schimbare radicala a ratei somajului de la perioada de dinainte de criza si pana acum. De exemplu, in Spania, rata somajului in randul tinerilor a fost de 17,4% in luna martie a anului 2007, iar in martie 2012 aceasta s-a majorat la 51,1%.

Somerii europeni tineri sunt cei mai afectati din randul statelor OCDE. Mai mult de unul din cinci persoane tinere pe piata muncii din Franta, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Irlanda si Italia sunt fara loc de munca.

Rata somajului pentru persoanele tinere este mai mult decat dubla fata de rata medie a somajului, iar in tari precum Grecia si Spania aceasta este de 3 ori mai mare.

"Guvernele trebuie sa se adreseze acestei probleme economice si sociale cu actiuni decisive si concrete", a declarat Secretarul General al OECD, Angel Gurria.

"Mesajul pentru ministrii G20 prezenti la Guadalajara este acela ca exista modalitati eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru a sprijini perspectivele de angajare a tinerilor si ca fiecare strategie de consolidare fiscala trebuie sa fie inteligenta, favorabila cresterii economice si sa aibe grija de generatiile viitoare. Propunem actiuni de politica concrete si investitii in abilitati si in educarea tinerilor, pentru a le oferi acestora speranta pentru un viitor mai bun".

Totusi, doar prin prezentarea ratei somajului nu se reflecta imaginea de ansamblu a situatiei, pentru ca multi dintre tineri, care au parasit deja sistemul de educatie, nu mai figureaza in statisticile fortei de munca.

Cel putin 23 de milioane de tineri din statele OCDE sunt in afara programelor de educatie, formare sau ocuparii, in timp ce mai mult de jumatate dintre acestia au renuntat sa mai caute de lucru, mentioneaza organizatia.

Pe termen scurt, spune OCDE, guvernele trebuie sa prioritizeze masurile care vizeaza tinerii cu cel mai mare risc, in special cei care parasesc scoala cu putine sau fara calificari si copiii imigrantilor. Acestea ar trebui:

  • sa se orienteze spre programe de interventie pentru oferirea de asistenta eficienta in cautarea unui loc de munca pentru diferite grupuri de tineri
  • sa sprijine ucenicia si alte programe vocationale pentru tinerii cu calificari scazute
  • sa incurajeze firmele in angajarea persoanelor tinere prin reducerea contributiilor la asigurarile sociale sau introducerea subventiilor oferite la salariu. Acestea ar trebui sa vizeze tineri cu pregatire scazuta si pe cei care si-au terminat perioada de ucenicie, precum si firmele mici si mijlocii
  • sa reduca diferenta dintre reglementarile care protejeaza angajatii cu contracte permanente de munca si cele care vizeaza persoanele cu contracte temporare
  • sa asigurare niveluri ale salariilor minime care sa nu descurajeze companiile sa angajeze persoanele tinere neexperimentate si care au calificari reduse.