Institutiile europene studiaza scenariile in cazul intrarii Greciei in incetare de plati, afirma comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht, intr-un interviu acordat vineri cotidianului De Standaard, in care nu precizeaza insa daca vorbeste despre o iesire a acestei tari din Zona Euro, relateaza AFP.

"In urma cu un an si jumatate, poate ca exista pericolul unui efect de domino, dar astazi exista, atat in cadrul Bancii Centrale Europene, cat si la Comisia Europeana, servicii care studiaza scenariile de salvare in cazul in care Grecia nu reuseste" sa-si rezolve problemele, a afirmat De Gucht.

Potrivit agentiei Belga, care a preluat aceste afirmatii, comisarul european estimeaza ca Grecia va ramane in Zona Euro. El nu exclude insa un al treilea scrutin dupa alegerile din 17 iunie, respectiv un referendum asupra acestei chestiuni.

In orice caz, spune el, "Grecia trebuie sa aplice acordurile incheiate. Este singura optiune rationala pe care o are tara".

"Dar acest lucru nu este posibil decat daca poporul grec este in masura sa judece rational in aceste alegeri. Dar oamenii sunt disperati", a spus De Gucht.

In opinia sa, grecii ar face o greseala daca ar miza pe faptul ca Europa ar putea negocia reformele dupa alegeri, deoarece "nu exista marja. Am reusit deja cu foarte multa dificultate sa ajungem la o reducere a datoriei cu programul care se afla in prezent pe masa".

"Confuzia ar fi enorma in Grecia" daca aceasta tara paraseste Zona Euro, apreciaza acesta. "Deficitul bugetar nu va disparea. In prezent, pot inca sa il finanteze, cu multe probleme, via FMI si Europa. Dar nu va mai fi nimeni care sa le imprumute vreun ban", subliniaza el.

In urma acestor declaratii, Comisia Europeana a dezmintit vineri existenta oricarui scenariu privind iesirea Greciei din Zona Euro.

"Comisia Europeana dezminte ferm ca studiaza un scenariu de iesire din Zona Euro pentru Grecia. Comisia Europeana doreste mentinerea Greciei in euro", a precizat, pe Twitter, unul dintre purtatorii sai de cuvant, Olivier Bailly.