​Rata creditelor neperformante din sistemul bancar spaniol, un indicator al vulnerabilitatii acestuia, a crescut din nou in luna martie, ajungand la cel mai mare nivel dupa 1994, conform cifrelor oficiale publicate vineri de Banca Spaniei, relateaza AFP.

Creditele neperformante, in principal credite imobiliare susceptibile a nu fi rambursate, s-au ridicat in martie la 147,968 miliarde de euro, reprezentand 8,37% din totalul creditelor acordate, fata de 8,15% in februarie si 7,91% in ianuarie.

Sectorul bancar spaniol este privit cu ingrijorare de piete, preocupate de expunerea pe care acesta o are la sectorul imobiliar, grav afectat dupa spagerea bulei din anul 2008.

Rata creditelor neperformante, care se afla la 3,37% la finalul anului 2008, s-a deteriorat puternic dupa inceputul crizei financiare.

Pentru a incerca sa relaxeze si sa asigure investitorii, guvernul conservator a anuntat saptamana trecuta o noua reforma care va forta bancile sa isi constituie provizioane aditionale de 30 de miliarde de euro in 2012, dupa ce in februarie, printr-o alta reforma, a cerut acestora sa suplimenteze provizioanele cu 53,8 miliarde de euro.

La finalul anului 2011 bancile spaniole au acumulat in bilanturile lor 184 de miliarde de euro active imobiliare considerate "problematice", reprezentand 60% din portofoliile acestora.

Cea de-a patra institutie financiara ca marime din Spania, Bankia, este cea mai expusa la sectorul imobiliar: din active de 37,5 miliarde de euro la finalul anului 2011, 31,8 miliarde erau considerate "problematice". Aceasta a fost nationalizata de guvernul spaniol pe data de 9 mai.